24.05.2022 |
Viure als Pirineus

Alerta a l'Alt Pirineu per l'arribada de turistes de segones residències

Les mesures de contenció són molt dures i no tothom les ha assumit. Des de dijous han arribat al Pirineu, sobretot a Cerdanya i a Andorra, milers de persones d'arreu de Catalunya i d'Espanya que han aprofitat l'aturada general per a desplaçar-se a la seva segona residència. Fins ahir alguns van aprofitar per esquiar. Avui ja no poden. Amb tot, això ha alertat les autoritats sanitàries de l'Alt Pirineu. El més contundent ha estat el director de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, que ha ressaltat que "no està bé que gent de Barcelona vingui cap aquí o gent de Manresa vagi cap allà", tenint en compte que les mesures preventives per l'evolució del coronavirus no es poden veure per part de la població com una oportunitat de fer "vacances".
Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, el director de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, i la delegada del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, a l'exterior de l'Hospital de Cerdanya. Imatge del 22 de febrer de 2019 (Horitzontal).
La consellera de Salut, Alba Vergés, el director de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, i la delegada del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, a l'exterior de l'Hospital de Cerdanya. Imatge del 22 de febrer de 2019.
Alerta a l'Alt Pirineu per l'arribada de turistes de segones residències

L'Hospital de Cerdanya recomana evitar desplaçaments i limitar els contactes amb gent de tipus social, per tal que els punts de contagi no s'estenguin. L'edifici compta amb sis habitacions individuals, les quals es poden doblar, per si cal aplicar mesures d'aïllament a algun dels pacients. També s'han organitzat uns circuits específics per moure aquelles persones que siguin sospitoses de tenir el virus, diferenciats dels que utilitzen la resta d'usuaris.

Bonet ha explicat que els professionals sanitaris s'han dividit en dos equips paral·lels, un dels quals s'encarrega de les persones que siguin sospitoses d'haver-se infectat pel virus i un altre destinat a la resta de pacients. D'aquesta manera, es volen evitar els contactes entre ells i minimitzar els riscos de contagi. A més, ha insistit en dir que els casos de coronavirus que requereixen d'ingrés hospitalari no arriben, en termes generals, al 10% i que, en cas que hi hagi un malalt crític, aquest es podrà derivar a d'altres centres a través de l'heliport.

El director de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, ha ressaltat que "no està bé que gent de Barcelona vingui cap aquí o gent de Manresa vagi cap allà", tenint en compte que les mesures preventives per l'evolució del coronavirus no es poden veure per part de la població com una oportunitat de fer "vacances".

El director de l'Hospital de Cerdanya ha fet una crida a protegir aquelles persones que siguin més vulnerables davant el coronavirus i ha instat a utilitzar l'atenció telefònica i els centres d'atenció primària de forma més preliminar, ja que, ha dit, cal "reservar l'hospital per situacions crítiques". Finalment, ha conclòs assegurant que disposen dels recursos necessaris per poder fer front a la situació i que els professionals de la salut estan "pendents" davant una eventual necessitat de reforçar els equips sanitaris. 

Tancament de pistes d'esquí

L'arribada de molts esquiadors de Madrid va alertar aquest divendres les autoritats andorranes que immediatament van decretar el tancament de les estacions d'esquí per evitar la propagació del virus, el mateix que van fer poc després les autoritats catalanes davant l'afluència d'esquiadors de tot el país a les estacions de l'Alt Pirineu i Aran. Tot i així, les segones residències a Cerdanya tenen un nivell d'ocupació que es constata, de forma evident, als comerços de la comarca que estan plens de gom a gom. Un tema que preocupa a les autoritats sanitàries.

Més info: reportatge de TV3

Alerta a l'Alt Pirineu per l'arribada de turistes de segones residències
Comentarios