AGRICULTURA

Agricultura engega un procés participatiu per decidir el futur de l'alimentació a Catalunya

S'hi podrà participar en línia, enviant propostes i a través de diferents debats que tindran lloc els pròxims mesos
Cooperativa Lletera Cadí
photo_camera La Cooperativa Cadí té més de 100 anys d'història/Cadí

El Departament d'Agricultura ha posat en marxa un procés participatiu per plantejar les actuacions prioritàries a cada territori a fi d'assolir els reptes de l'alimentació a Catalunya, alhora que pretén reivindicar davant la societat la importància del sector agroalimentari del país. S'hi podrà participar en línia, enviant propostes i formant part de diferents debats en línia que tindran lloc la segona quinzena de juny i també en els mesos de setembre i octubre, quan està prevista la celebració de sessions de debat per tot Catalunya de forma presencial. Amb les aportacions de totes les persones que hi participin, es definirà l'estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables.

Els objectius d'aquest procés participatiu són compartir els reptes de país respecte del futur de l'alimentació, contribuir a definir les línies estratègiques per abordar-los i construir propostes d'actuació específiques per a cada territori. Qualsevol ciutadà pot fer les seves aportacions però Agricultura interpel·la espacialment els productors d'aliments (del món de l'agricultura, la ramaderia o la pesca); la indústria i la distribució alimentària; les associacions de consumidors i entitats en favor d'una alimentació saludable, i la restauració i l'hoteleria.

Lluís Clotet
(Foto: Lluís Clotet, president de la cooperativa Cadí. Foto: Cooperativa Cadí)

S'hi podrà participar en línia, mitjançant el web participa.gencat.cat, on es podran fer arribar propostes, donar suport a les ja existents i consultar tots els materials del procés. Aquestes aportacions es poden fer a partir d'aquest dimecres, 27 de maig, i fins el 10 de juny. A més, qui ho vulgui podrà participar en debats en línia que es realitzaran durant la segona quinzena de juny, o bé en els debats que es preveuen celebrar de manera presencial els mesos de setembre i octubre arreu de Catalunya per treballar les estratègies més adequades a cada territori.


Les sessions de participació giren al voltant de com es vol que sigui el sistema alimentari. Entre els debats, es plantegen qüestions com ara la connexió del món rural i urbà, l'alimentació saludable, l'emergència climàtica o la sobirania alimentària, entre altres.

Amb les aportacions rebudes, es definirà l'estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables. Al final del procés, Agricultura informarà sobre els resultats i els impactes que han tingut totes les aportacions, que es podran consultar al web del procés.

Una estratègia alimentària consensuada

Aquest procés participatiu s'emmarca dins el conjunt d'accions dutes a terme pel Consell Català de l'Alimentació, creat el juliol del 2017 amb l'objectiu d'elaborar una estratègia alimentària per fer front als reptes de futur que tenim com a país. Amb aquesta idea, el Consell, conjuntament amb tots els agents de la cadena agroalimentària, treballa per definir la nova estratègia alimentària de Catalunya. Des de l'octubre passat, les quatre comissions que componen el Consell s'han estat reunint amb altres experts del sector i han identificat els reptes del sistema alimentari del país.

Des del Departament d'Agricultura consideren "clau" la participació de totes les baules de la cadena agroalimentària per arribar a conclusions de consens que impliquin tothom. En aquest sentit, insta a la participació en aquest procés del sector primari, els distribuïdors, la transformació alimentària, la recerca, el tercer sector, la innovació i la gastronomia.

comentaris