SOLIDARITAT

Agricultura destina 4 M€ a comprar productes frescos a petits productors per lliurar-los al Banc dels Aliments

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha visitat la Fundació Banc dels Aliments, on seran  lliurats els productes objecte d’aquesta ajuda per part dels productors
fb5f02f5-8542-4587-aebc-7bade7b897bc
photo_camera La consellera d'Agricultura i la presidenta de la Fundació Banc dels Aliments visitant les instal·lacions d'aquesta entitat/DARP

Arran de la crisi sanitària de la COVID19 i la declaració de l’Estat d’alarma, molts  productors de productes frescos peribles i altres productes com l’oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme.

D’altra banda, la crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estan patint per la manca de recursos a causa de l’aturada de l’activitat econòmica.

En aquest sentit, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat una ajuda de 4 milions d’euros destinada a donar suport econòmic als  productors afectats mitjançant la compra dels seus productes, i, al mateix temps, ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econòmica i social, que rebran els productes objecte d’aquest ajut. Aquesta iniciativa s’emmarca en la decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven ajudes adreçades als estats membres per donar suport a l’economia durant la crisi de la COVID19.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, s’ha reunit avui amb la presidenta de la Fundació Banc dels Aliments, Rosa Brutau, entitat on seran lliurats  els productes frescos objecte d’aquest ajut per part dels productors, que avui ja han començat a fer les primeres donacions.

 Qui s’hi pot acollir?

Els requisits per poder demanar l’ajut són haver fet la Declaració agrària (DUN), ser productors, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes lactis frescos, de mel, d’oli d’oliva verge o de productes elaborats del porc. També, cal tenir la condició de microempresa o pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30% en els mesos d’abril i maig i juny d’enguany o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre.

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000 € a 10.000 € per productor segons el tipus de producte, o 75.000 € per agrupació de productors amb un percentatge d’ajuda del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes de DOP-IGP, amb el segell de venda de proximitat i de producció ecològica i integrada, l’import pot arribar al 95%. El valor dels productes estarà basat en la mitjana dels preus de maig i juny dels darrers 3 anys, i sortiran publicats en l’ordre i a l’enllaç d’instruccions de l’ajut.

Com es farà el lliurament al Banc dels Aliments?

Els productes objecte d’aquest ajuda seran lliurats pels productors a la Fundació Banc dels Aliments, qui ho distribuirà a les entitats socials necessitades. Els lliuraments dels productes es podran fer del 20 de maig (abans que l’ordre s’hagi publicat) fins al 20 de juliol a les 4 delegacions que té el Banc dels Aliments.

Abans de qualsevol lliurament de productes vegetals, ous, llet, làctics, mel, melmelada, cremes vegetals i elaborats de porc, caldrà contactar amb la delegació del Banc d’Aliments destinatària per acordar les condicions del lliurament. Aquests productes es portaran directament en format apte per ser distribuïts. Per a les carns, s’ha establert un acord amb les entitats representatives dels sector de la indústria de la carn (FECIC i ANAFRIC ) perquè aquestes facilitin l’arribada de la carn en el format més apte per ser distribuïts pel Banc dels Aliments.

Els productors conservaran els albarans de lliurament per als productes que es donen directament al Banc d’Aliments, i pels productes carnis, els documents sanitaris de transport cap a l’escorxador i el document amb els pesos dels animals que lliura l’escorxador al ramader, els quals s’hauran de presentar per a la justificació de l’ajut.

Una vegada es publiqui l’ordre d’ajuts, els productors podran presentar la sol·licitud d’ajut i la justificació de l’ajut a la vegada conjuntament de manera telemàtica a través del tramitador d’ajuts i subvencions de la Generalitat (TAIS). El termini per presentar les sol·licituds serà de 15 dies a partir de la publicació de la convocatòria, i les sol·licituds seran ateses per ordre cronològic fins a exhaurir el pressupost.

La finalització del pressupost s’anunciarà mitjançant una nota de premsa publicada en el web del Departament d’Agricultura. En aquest mateix web, també hi trobareu les instruccions detallades d’aquesta ajuda. Per a més informació o per a qualsevol dubte relacionat amb aquest ajut, podeu contactar amb: [email protected].

Iniciatives solidàries que lluiten per donar resposta a l’emergència alimentària

En les últimes setmanes, el Departament d’Agricultura també ha lliurat a la Fundació Banc dels Aliments 202.300 litres de llet i prop de 16.000 quilos de poma del Programa de fruita i hortalisses i de llet a les escoles del curs 2019/2020 que no han pogut ser distribuïts per la suspensió de l’activitat escolar. Tots aquests productes es destinaran a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant la xarxa d’entitats d’iniciativa social abastides pel Banc dels Aliments.

A més, la Conselleria ha impulsat un Marketplace d’iniciatives solidàries que lluiten per donar resposta a l’emergència alimentària. Es tracta d’un mercat en línia que posa en contacte el sector agroalimentari i les entitats per subministrar aliments a col·lectius vulnerables. Així, el Departament vol ajudar les empreses agroalimentàries en l’aprofitament dels aliments i la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.