ESTACIONS D'ESQUÍ

Afluència desigual d'esquiadors en el primer dia d'obertura de pistes a l'Alt Pirineu i Aran

L'accés als complexos cal fer-lo amb forfet de temporada o de dia comprat per internet per complir amb les mesures covid
Baqueira Beret obertura pistes
photo_camera Esquiadors, amb la mascareta posada, en un dels remuntadors de l'estació de Masella /Albert Lijarcio

Les estacions del Pirineu han estrenat la temporada amb una afluència desigual d'esquiadors en els diferents complexos. Així, Masella (Cerdanya), que té un 90% de les instal·lacions obertes, ha venut uns 1.500 forfets fins a mig matí, tant de dia com de temporada. Cal tenir en compte que s'han d'adquirir amb antelació i per internet per evitar aglomeracions i complir amb les mesures de prevenció de la covid-19. Per la seva banda, a Baqueira Beret (Val d'Aran), s'ha notat que l'obertura és en dia laborable, tot i tenir prou gent que venia de diversos punts al no haver restriccions de mobilitat dins de Catalunya.

La directora comercial de Masella, Maite Martí, ha explicat que, per l'afluència d'aquest dilluns, s'ha notat que "la gent tenia moltes ganes" de practicar l'esport blanc. També ha destacat que els usuaris han seguit les mesures de seguretat i que des del complex s'han organitzat els punts on cal fer cua, per tal que aquestes siguin "endreçades". Pel que fa a l'aforament, en aquesta primera jornada s'ha establert un topall de 3.000 persones.

Pla obert on es veuen alguns esquiadors, d'esquena, accedint a la zona d'espera d'un dels remuntadors de l'estació de Masella (Cerdanya), en el primer dia de la temporada. Imatge del 14 de desembre de 2020 (Horitzontal).(Foto: Alguns esquiadors, d'esquena, accedint a la zona d'espera d'un dels remuntadors de l'estació de Masella (Cerdanya)/ Albert Lijarcio)

Martí considera que les restriccions de mobilitat de cap de setmana afectaran l'afluència d'esquiadors a les pistes. En aquest sentit, ha dit que enguany, "per responsabilitat", no s'oferirà la possibilitat d'esquiar de nit, tenint en compte també que hi ha vigent el toc de queda a partir de les 22 hores. La directora comercial de Masella també ha explicat que les condicions de neu són "excel·lents", des del cim de la Tosa d'Alp fins al pla de l'estació amb uns gruixos que van dels 50 als 70 centímetres.

A Masella ja compten amb gairebé el 100% de treballadors en actiu, amb algunes excepcions entre els que es dediquen a la restauració o el lloguer de material. Des de l'estació cerdana confien poder encarar la temporada amb la "màxima normalitat" en aquest context sanitari i que aquesta es pugui allargar tot el possible.

Per la seva banda, Lídia Galea, una esquiadora procedent de Palafolls (Maresme), ha explicat que ha demanat festa a la feina i ha aprofitat aquest primer dia perquè tenia moltes ganes de practicar l'esport blanc. A més, ha dit que pensava que "no hi hauria molta gent" i que tem que sigui "de les poques vegades que es pot venir". Mentre, Jordi Nadal, de la Seu d'Urgell, ha destacat que cal respectar les mesures sanitàries tot i que considera que "potser és més tranquil això que un vagó de metro de Barcelona ple". Finalment, Lluís Porta, de Cervelló (Baix Llobregat), també ha dit que tenia moltes ganes d'esquiar perquè no ho havia pogut fer des del març i s'ha mostrat satisfet que les estacions hagin obert abans de les festes de Nadal.

D'altra banda, a l'estació de la Molina (Cerdanya) l'ambient d'aquest primer dia ha estat més "tranquil" i sense cues, segons ha explicat el director d'aquest complex, Xavier Perpinyà. En aquest sentit, ha dit que estan contents amb l'afluència de persones que han tingut aquest dilluns perquè això els permet fer una obertura gradual de les instal·lacions.

Baqueira obre amb esquiadors locals i de comarques veïnes

Els esquiadors tenien ganes d'estrenar la temporada i a Baqueira Beret, molts eren de la Val d'Aran, però un gruix important d'esquiadors han vingut de les comarques veïnes com el Pallars Sobirà, Jussà o l'Alta Ribagorça, donat que el cap de setmana vinent no ho podran fer pel confinament comarcal.

A l'estació hi havia rètols que informaven de l'ús obligatori de mascareta i majoritàriament tots els esquiadors la portaven. I als que no la duien, el personal de l'estació els recordava l'ús obligatori. Per accedir a la zona de tiquets o als remuntadors no s'han vist aglomeracions i els espais estaven perfectament delimitats i recordaven la distància entre persones.
Pla general d'un dels remuntadors de l'estació d'esquí de Baqueira Beret amb algun esquiador al davant. Imatge del 14 de desembre del 2020. (horitzontal)(Foto: Un dels remuntadors de l'estació d'esquí de Baqueira Beret amb algun esquiador al davant /Marta Lluvich)

Des de l'estació s'ha fet una crida a la responsabilitat dels esquiadors per evitar aglomeracions a les zones més concorregudes com cues de remuntadors o zones de restauració.

Baqueira Beret ha obert amb 36 quilòmetres esquiables d'un total de 161 km i 13 remuntadors funcionant. L'estació aranesa anirà obrint el complex de manera progressiva. Xavier Ubeira, director comercial de l'estació, ha dit que confien poder obrir el 100% de l'estació per les festes de Nadal. Ubeira ha explicat que des que es va fer l'anunci de l'obertura de l'estació, la reserva i compra de forfets es va reactivar. Ubeira ha destacat el paper de les estacions d'esquí com a espai segur i saludable.

Pel que fa a les estacions pallareses de Port Ainé i Espot l'afluència d'esquiadors ha sigut "poc destacada", segons el director de les estacions, Xavier Bigordà. Majoritàriament tots els esquiadors sabien que havien de treure el tiquet en línia, però hi havia personal de l'estació que explicava el seu funcionament a aquells que ho desconeixien.
 

comentaris