Les administracions de loteria constaten un descens de les vendes de la rifa de Nadal pel context polític

Alguns venedors atribueixen la baixada a un boicot i molts han notat una davallada de participacions d'empreses i entitats. La Bruixa d'Or de Sort tancarà el dia de la rifa 

Xavier Gabriel, responsable de La bruixa d'Or, celebrant un dels premis que ha repartit el 22 de desembre del 2016. (horitzontal)
photo_camera Xavier Gabriel

Les administracions de loteria preveuen que la rifa de Nadal, que se sortejarà divendres, acabarà aquest any amb una davallada de les vendes, que atribueixen sobretot a la tensió política viscuda en els últims mesos. Algunes administracions constaten que la caiguda podria arribar al 30%, com és el cas del Cau del Drac de Vic, o fins i tot al 50%, com a Mollerussa, mentre que altres, com Gato Negro, a Barcelona, preveuen una disminució més lleugera, entre el 5 i el 10%. Alguns dels venedors identifiquen el boicot en contra d'una rifa que s'identifica amb l'estat espanyol com la causa d'aquest descens i molts han notat una davallada de les participacions en empreses i entitats. L'actualitat política també s'ha fet notar en les terminacions més buscades i els números que contenen el 155 han tingut una gran demanda. 

Teo Baró, quarta generació de l'administració Gato Negro de Barcelona, calcula que les vendes de la loteria de Nadal hauran disminuït aquest any entre un 5 i un 10% respecte a l'anterior i ho atribueix sobretot a l'aturada comercial de l'octubre per la situació política que es va viure. El responsable de l'administració número 44 de Barcelona afirma que el mes d'octubre, quan normalment comença a revifar l'esperit nadalenc, hi va haver poc moviment comercial en general amb els carrers més buits que de costum, i és quan més van notar la caiguda de les vendes. Baró, però, considera que la crida al boicot a la rifa de Nadal no s'ha notat massa.

Tot i la caiguda de vendes de l'octubre, Baró assenyala que la campanya ha reeixit en els moments més forts, que són la primera setmana de desembre i pel pont de la Constitució i la Immaculada. L'administració situada al número 1 del carrer de Pelai registra algunes cues de compradors aquests últims dies. Com més s'apropa el dia de la rifa, més excitació hi ha en l'ambient, ressalta el responsable de l'emblemàtica administració, que apunta, però, que les vendes d'aquestes darreres hores ja no revertiran la disminució prevista.

Els números acabats en 17 han estat alguns dels més buscats; en aquest sentit, Baró subratlla que les terminacions de l'any que s'acaba sempre funcionen. Molts també han relacionat aquest número amb els atemptats que van patir Barcelona i Cambrils, el 17 d'agost i la matinada del 18. Molta gent es mou per signes oposats i creuen que un número associat a una desgràcia els pot portar sort, assenyala Baró. 

Pel que fa a números que es podrien relacionar amb la convulsió política dels últims mesos, Baró explica que les línies telefòniques es van col·lapsar quan van posar a la venda una sèrie del número 00155. El responsable de Gato Negro diu que aquest número ha despertat fal·lera, però tant per compradors que es mostraven partidaris de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola com per altres que el rebutjaven frontalment. La dinàmica dels signes oposats. També han tingut èxit els números acabats en 10 i en 14, que ja fa temps que ha esdevingut un clàssic commemoratiu.  

La Bruixa d'Or tancarà el dia de la rifa 

L'administració La Bruixa d'Or ha anunciat a través del compte de Twitter que tancarà aquest dijous a partir de les 2 del migdia i durant tot el dia de la rifa de Nadal. L'establiment estarà, per tant, tancat a particulars i mitjans de comunicació en una data tan assenyalada com és el sorteig de la rifa de Nadal. L'administració tornarà a obrir el dissabte.