JOVENTUT

Les activitats d'educació en el lleure d'aquest estiu, un èxit de país en temps de pandèmia

El vicepresident Aragonès i el conseller Chakir el Homrani han agraït la responsabilitat i compromís dels 36.000 monitors i monitores
Activitats estiu 2020 La Molina
photo_camera Colònies i activitats de lleure educatiu, aquest estiu, a La Molina/joventut.cat

Aquest dimecres, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, han fet la valoració de les activitats d'educació en el lleure d'aquest estiu: 6.535 activitats, 235.000 participants, 36.000 responsables i només 27 activitats amb covid-19 confirmat. Tot plegat suposa un èxit col·lectiu, degut a la bona coordinació entre departaments del govern, institucions i el sector de l'educació en el lleure.

Pere Aragonès balanç activitats estiu

En la roda de premsa posterior, el vicepresident Aragonès ha destacat: “El desenvolupament de la campanya d’activitats d’educació en el lleure d’aquest estiu ha estat un èxit de país en temps de pandèmia. Podem dir, sense triomfalismes però també sense exagerar, que en l’àmbit del lleure hem guanyat el pols a la covid-19. I hem demostrat que és possible conviure amb el virus, que malauradament ho hem de fer. I que aquest virus no pot ser el motiu per limitar els drets d’infants i joves”. El vicepresident ha volgut fer arribar “el reconeixement del govern de Catalunya i del conjunt del país”, als monitors i monitores que, “amb el seu compromís”, han fet possible que els infants i adolescents hagin pogut gaudir dels milers d’activitats que s’han organitzat als casals, les colònies, els campaments o els camps de treball. “Una vegada més, ha quedat demostrat que la joventut d’aquest país, davant les dificultats i les incerteses, és capaç d’assumir responsabilitats i posar-se al capdavant”, ha subratllat Aragonès.

El vicepresident Aragonès ha volgut fer arribar “el reconeixement del govern als monitors i monitores que, “amb el seu compromís”, han fet possible que els infants i adolescents hagin pogut gaudir dels milers d’activitats que s’han organitzat als casals, les colònies, els campaments o els camps de treball

El conseller El Homrani ha recordat que es van elaborar 5 protocols aprovats pel Procicat per a la realització d’activitats de lleure durant la pandèmia de la Covid-19 (un genèric, un de colònies, un de campaments, un de casals i un de contingut pedagògic). També es va organitzar, conjuntament entre Joventut i Salut Pública, una formació en prevenció de Covid-19 a més de 19.000 monitors i monitores.

Això ha permès que només 27 activitats del total de 6.535 que s’han realitzat aquest estiu hagin tingut algun cas confirmat d’infecció d’aquest virus. Fins al moment, 133 activitats han comunicat incidents o sospites de covid-19, però la gran majoria han estat sospites amb final negatiu. Només hi ha hagut casos confirmats en 21 participants i 17 dirigents, d’entre més de 235.000 infants i 36.300 monitors i monitores.

Casal d'estiu

Chakir el Homrani ha destacat que una de les claus d’aquest èxit ha estat l’esforç permanent de cooperació amb el sector del lleure i amb els agents socials, amb la creació de la Taula de Governança de l'Educació en el Lleure. Es tracta d’un espai sense precedents, perquè a més del sector del lleure, hi eren convocades les organitzacions sindicals, les entitats municipalistes, els departaments d'Educació, d’Interior i de Salut i entitats del tercer sector. I un cop demostrada l’eficàcia del treball de la Taula, el Departament ha decidit donar-li continuïtat: “Des de Joventut i amb el sector hem reprès els treballs per adaptar els protocols de l’estiu a l’activitat al llarg del curs, ja siguin activitats de dissabte, de cap de setmana o casals i esplais diaris. I en aquest sentit, ja hi ha convocada una reunió de la Taula de Governança el proper 22 de setembre”, ha explicat.

Més de 235.000 infants i adolescents

Aquest estiu, un total de 235.051 infants i adolescents han participat en les 6.535 activitats d'educació en el lleure que s’han notificat a la Direcció General de Joventut: 4.993 casals diaris, 749 colònies, 554 acampades, 170 rutes i 69 camps de treball. Les activitats s’han realitzat amb l’acompanyament de 36.333 persones: directors i directores de lleure, monitores  i monitors i caps, majoritàriament joves.

El conseller El Homrani ha destacat: “Ens sembla important posar de relleu i reivindicar aquest paper del jovent liderant, al peu de canó, les activitats d'educació en el lleure. I en molts casos fent-ho, a més, de forma totalment desinteressada, des del voluntariat i l’associacionisme de base”. Per això, ha anunciat que en senyal d’agraïment a la seva tasca, s’obsequiarà a les monitores i monitors amb una estada gratuïta d’una nit als albergs de la Xanascat que són de titularitat de l’Agència Catalana de la Joventut. “Un petit gest simbòlic de reconeixement i de gratitud pel seu exemple d’entrega i de compromís”.

Tot i que les xifres totals de participació han estat inferiors a les dels últims tres darrers anys, en els que va haver-hi un increment notable, són similars a les de 2016. I les xifres d’activitats organitzades superen fins i tot les de l’any 2017. La campanya d’estiu 2020 ha estat una eina especialment útil i necessària després del tancament de les escoles el 13 de març, ja que han permès a més de 235.000 nens, nenes i joves deixar retrobar-se amb les amistats, la natura i els espais oberts, deixant enrere la monotonia i la tensió dels mesos de confinament. A més de recuperar espais de socialització, l’educació en el lleure ha estat un instrument d’aprenentatge dels nous hàbits i rutines en matèria d'higiene i autoprotecció de la covid-19.

Casal d'estiu la Pobla de Segur

Ajuts per a famílies vulnerables

Aquestes activitats són també una eina molt potent d'inclusió social, ja que poden millorar significativament les condicions en les que infants i joves d’entorns socioeconòmicament desafavorits passen les vacances. Per això, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el conjunt del Govern ha fet un esforç econòmic molt important per tal que els infants de famílies vulnerables no quedessin exclosos del lleure per motius econòmics, creant:

  • Una línia d’ajuts extraordinaris a les famílies dotada amb 4,65 milions d'euros per fer econòmicament més accessibles les activitats del lleure educatiu
  • Una ajuda d’1 milió d’euros a les entitats per a l’adquisició de material de protecció i adequació de les activitats de lleure en el context de la covid-19
  • 1’5 milions d’euros per a la contractació en pràctiques d’un centenar de joves en projectes d’adaptació a la covid-19 de les activitats de lleure per a un període de 6 mesos

La campanya del lleure educatiu d’aquest estiu ha estat possible gràcies a la suma d’esforços. En primer lloc, la Generalitat (amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i Protecció Civil) ha treballat conjuntament amb el món local (amb els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions), però també amb les diverses entitats representatives del sector: més de 25 entitats diferents han col·laborat en el disseny i impuls de la campanya d’aquest estiu.

També ha estat possible, molt especialment, gràcies a l’esforç de tots els monitors, monitores i dirigents en general que s’hi han implicat i han liderat el dia a dia de les activitats. En aquest sentit, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat avui un vídeo d’agraïment i reconeixement a la seva tasca: