MEDI NATURAL

Acció Climàtica inicia tractaments aeris per al control de la processionària del pi

El Departament tractarà 15.000 hectàrees de 7 comarques
Fumigació boscos de pi al prepirineu i pirineu
photo_camera Fumigació del boscos amb processionària del pi al Pirineu / Acció Climàtica

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural inicia la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi, un insecte autòcton. Coincidint amb els primers estadis de desenvolupament de les erugues, es tractarà una superfície de 15.000 hectàrees de 7 comarques i 29 municipis. El 90% de les actuacions se centren en tres comarques: el Solsonès (que representa gairebé el 40%), el Bages i el Berguedà. A més, destaca que enguany s'incorpora la Val d'Aran, on feia quasi 25 anys que no calia fer-ne perquè les afectacions eren menors. En aquesta campanya, es tractarà menys superfície que l'any passat, ja que s'ha reduït la superfície afectada greument per la plaga.

Pla detall d'erugues que causen la processionària del pi, en una imatge d'arxiu. (Horitzonal)(Foto. Erugues que causen la processionària del pi, en una imatge d'arxiu / CTFC)

Enguany, el nivell d'afectació és inferior a causa de raons meteorològiques, però també per l'esforç de mantenir els nivells de tractaments aeris de control dels darrers anys. L'any 2016, per exemple, les afectacions greus es donaven a gairebé 60.000 hectàrees, mentre que enguany només a 13.300.

Ara, el percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 20%.

Control de la plaga

La processionària del pi és un insecte autòcton. L'objectiu dels tractaments no és erradicar l'organisme, sinó ajudar a controlar-lo naturalment quan hi ha pics poblacionals per contribuir a l'equilibri de les seves poblacions a les pinedes i evitar així perjudicis a sectors com la ramaderia o el sector forestal però també les molèsties com la urticària i els trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s'utilitza en els tractaments és biològic i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics.