AIGUATS DE 1982

40 anys dels aiguats de 1982, el pitjor desastre natural que es recorda al Pirineu

Els aiguats que van tenir lloc entre el 7 i 8 de novembre del 1982, arran de la pluja que va caure aquella nit, va culminar amb el desbordament del riu Segre i el riu Valira, i un bon nombre de víctimes mortals a l'Alt Urgell i Andorra.
Aiguats del 82 Pont de la Palanca 2
photo_camera El pont de la Palanca de la Seu d'Urgell durant els aiguats de 1982 / ACAU

Des de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, s’han organitzat dues activitats per aquest cap de setmana en motiu dels 40 anys dels aiguats que van patir la Seu d’Urgell i comarca l’any 1982. 

Recordem que els aiguats de la conca del Segre va provocar una inundació que va tenir lloc entre el 7 i 8 de novembre del 1982 arran de la pluja que va caure aquella nit i que va culminar amb el desbordament del riu Segre i el riu Valira. 

Per recordar aquests tràgics fets que van afectar a la Seu i a la comarca, s’ha muntat l’exposició ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’, ubicada al tercer pis de l’Espai Ermengol, que es va inaugurar el divendres passat, 4 de novembre, amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Carles Gascón.

Carles Gascón Expo Aiguats Espai Ermengol
Exposició ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’, amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Carles Gascón./ Espai Ermengol

Aquesta exposició és una mostra d’imatges de la riuada de novembre de l’any 1982 i documents d’altres inundacions com ara les dels anys 1453, 1617 i 1853, les més greus que apareixen documentades que, al llarg de la història, han patit la Seu d’Urgell i la comarca. Així, s’hi podran veure actes municipals, plànols de canalitzacions, comptes d’obres del pont i algunes fotografies de principis del segle XX, del Fons Maravilla. La mostra també inclou un vídeo documental  enregistrat l’any 2002, d’una durada de 15 minuts, que recull el testimoni de persones que van viure de prop els aiguats i les seves conseqüències. A més, s’inclouen imatges de cinema i vídeo, cedides pels seus autors, tant professionals com aficionats.

Val a dir que ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’ és una mostra que el Consell Comarcal de l’Alt Urgell va crear l’any 2002 per commemorar el 20è aniversari dels aiguats i que ara es torna a posar a l’abast de tothom que estigui interessat a visitar-la. Es podrà visitar fins l’1 de desembre. L’entrada és gratuïta i oberta a tothom. No cal inscripció prèvia. 

Riuades 82 Pont de Bar
La riuada del 82 es va endur la meitat de cases del poble del pont de Bar, que es va haver de reconstruir uns metres més enllà / Arxiu Diputació de Lleida

Visita guiada a Pont de Bar 

La segona activitat per commemorar els 40 anys dels aiguats és la visita guiada 'Les causes de la desaparició de Pont de Bar' que tindrà lloc dissabte 26 de novembre, a Pont de Bar, a càrrec del geòleg Albert de Gràcia. Aquesta visita s’iniciarà a les quatre de la tarda a l’actual Pont de Bar. L’activitat és gratuïta, oberta a tots els públics i no cal fer inscripció prèvia. 

El pitjor desastre natural que es recorda al Pirineu

La gran riuada va deixar divuit víctimes mortals documentades, la majoria a Andorra, on també hi va haver dos desapareguts. A més, una dona va morir d’un infart a Martinet de Cerdanya. És el pitjor desastre natural que es recorda a l'Alt Pirineu.

LES VÍCTIMES PIRINENQUES

Jordi Malé (Oliana), 21 anys; Josep Mas Areny. (Valls de Valira), 49 anys; Providència Gairí (Capdella), 79 anys; Josep Moyes Areny (Capdella), 17 anys; Olga Moyes Areny (Capdella), 18 anys; Núria Viusà Galí (Andorra), 37 anys; Meritxell Flogny Viusà (Andorra), 6 anys; Xènia Armengol Domènech (Andorra), 6 anys; Òscar Armengol Domènech (Andorra), 8 anys; Josep Armengol Egea (Andorra), 31 anys; Elena Domènech Perarnau (Andorra), 33 anys; Michel Ducos (Andorra), 39 anys; Patrícia Ducos Castellví (Andorra), 11 anys; M. Lluïsa Piedrafita (Andorra), 44 anys; Cristina Vallmitjana (Andorra), 9 anys; Amadeu Rossell Ubach (Andorra), 38 anys; Francesc Joval Balletbó (Andorra), 63 anys.

comentaris