La Seu d’Urgell celebrarà el cap de setmana del 18 i 19 de novembre les 2es Jornades de Conservació del Medi Natural que enguany tindran com a fil conductor l’informe ‘Estat de la Natura a Catalunya 2020’.
En la seva presentació, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, ha destacat la necessitat de donar continuïtat i impulsar aquestes jornades “per posar en valor la importància de la conservació de la biodiversitat i alhora que la Seu i comarca esdevinguin un referent en la protecció del medi ambient i la preservació de la biodiversitat a nivell de català”.
Per la seva part, el primer tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament urgellenc, David Servat, ha afegit al respecte que “volem potenciar a futur aquestes jornades, sobretot perquè la Seu està ubicada en una zona privilegiada, envoltada de medi natural, que cal reconèixer-lo i respectar-lo”. Servat ha remarcat l’objectiu divulgatiu de les jornades, “sobretot als més joves, per saber com s’ha de tractat aquest medi natural, què ens està reclamant per poder conservar, enmig d’una situació de canvi i de sequera com la que estem vivint”.
Les 2es jornades: més activitats i més àmbits
El director d’aquestes jornades sobre conservació del medi natural, David Manzanera, ha explicat que en aquesta segona edició “seran unes jornades molt completes, hem crescut en activitats i també en àmbits, que tindran com a fil conductor l’informe de l’estat de la natura a Catalunya 2020”. Manzanera ha subratllat la importància d’aquest informe “que posa de manifest el declivi del nostre medi natural, així com els resultats de l’estudi”.
L’informe ‘Estat de la Natura a Catalunya 2020’ és un document clau per orientar les polítiques i accions de conservació que han de permetre aturar la pèrdua de biodiversitat a Catalunya.
Per això, enguany la conferència inaugural anirà a càrrec de Marc Anton, investigador i tècnic de monitoratge i de projectes de seguiment de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), associació que ha elaborat aquest informe conjuntament amb l’Institut de Ciències del Mar i la Direcció de Polítiques Ambientals i Medi Natural.
Les jornades es componen de tres blocs que consistiran en diverses ponències i la seva respectiva taula rodona a càrrec de diferents experts. Els dos primers blocs tindran lloc dissabte 18 de novembre, al matí i a la tarda, respectivament.
Fauna salvatge i conservació (IEN 2020)
El primer bloc està dedicat a la fauna salvatge i conservació (IEN 2020) amb Toni Carulla, de la Fundació World Nature; Claudi Racionero, consultor ambiental (Peusa); Juli Mauri, biòleg i investigador (Projectes de reintroducció); i Pau Federico, Grup Felis (Grup de Recerca en Carnívors a Catalunya.
Gestió i conservació d’ecosistemes (IEN 2020)
Pel que fa al segon bloc, que versarà sobre gestió i conservació d’ecosistemes (IEN 2020) hi prendran part Mathias Brummer, biòleg i màster d’Ecologia del Canvi Global; Marc Arcarons, de Ramats de Foc (Fundació Pau Costa); Juan Antonio Arévalo, enginyer de forests (Integra Pirineus); Pere Miquel Parés, veterinari i criador de cavalls (ICHN Pirineus); i Antonio Gómez Bolea, de l’Institut Català d’Història Natural.
Divulgació científica (IEN 2020)
El tercer i darrer bloc de les jornades es portarà a terme diumenge 19 de novembre al matí i serà el torn de la divulgació científica (IEN 2020). Les ponències aniran a càrrec de Marta Josa i Andrea Camacho, de L’Ovella Verda; Pere Alzina, biòleg, consultor i educador ambiental; Cristina Sánchez, SEO Birdlife; Mireia Querol, biòloga i divulgadora científica, de Biologueando; Núria Burgada, de la Fundació Kilian Jornet.
Val a dir que enguany, amb la conferència de cloenda anirà a càrrec d’alumnes de 1r curs de batxillerat de l’institut Joan Brudieu de la seu d’Urgell, acompanyats pel mateix director de les jornades, David Manzanera. “Em fa especial il·lusió la seva participació en aquestes jornades perquè l’any passat vaig trobar a faltar donar veu als qui viuran de manera més directe aquest canvi climàtic i declivi de la biodiversitat, si no treballem per revertir-la”, ha manifestat el director de les jornades.
Per assistir a aquestes jornades cal fer inscripció prèvia des del web municipal www.laseu.cat La inscripció és gratuïta. A més a més, es podran seguir per streaming.
Activitats paral·leles gratuïtes
En el marc d’aquestes 2es Jornades de Conservació del Medi Natural també s’ha confeccionat una programació paral·lela amb més activitats i propostes que en la passada edició, i adreçades a tots els públics i gratuïtes. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia des del web Turisme Seu.
Aquestes propostes al voltant de les jornades s’iniciaran el dissabte 11 de novembre amb una sortida guiada al Pla de les Forques per conèixer la gestió forestal sostenible dels nostres boscos.
I en ple cap de setmana de celebració de les jornades tindrà lloc l’escape room ‘Exploradors de la Natura’, adreçat a infant de 7 a 11 anys, al Parc del Cadí; una sortida per reconèixer amfibis, al Pont de la Palanca; el passi de la pel·lícula ‘Camí de Marina’, film inaugural del SUNCINE, el festival de cinema mediambiental més important d’Europa, i un col·loqui posterior amb el president d’aquest certamen cinematogràfic, el seu director i el director d’aquesta pel·lícula.
També es portarà a terme una pardalejada exprés; una sortida etnobotànica i un alliberament de fauna.
A més, a la plaça de Les Monges, hi haurà una fira de productors i associacions ambientalistes.