ESPAIS NATURALS

24 de maig, Dia Europeu dels Parcs

En recordança de la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia, el 24 de maig de 1909.
Comes de Rubió PNAP
photo_camera Comes de Rubió al Parc Natural de l'Alt Pirineu / PNAP

Aquest dilluns es commemora el Dia Europeu dels Parcs, en recordança de la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia, el 24 de maig de 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, celebra aquesta efemèride, enguany sota el lema: “Parcs: la propera generació”.

Dia Europeu dels Parcs

El 2020 va ser un any que va suposar grans reptes per als parcs d’Europa i per al conjunt de la societat i va posar de manifest la necessitat d’espais verds i de contacte amb la natura. Per aquest motiu, EUROPARC vol una Europa més verda i més resistent i planteja que els parcs naturals i les àrees protegides participin en discussions sobre el futur per treballar en solucions eficients i garantir una Europa més segura i sostenible.

Dia Europeu dels Parcs

Parcs Nacionals Europeus

Els primers parcs nacionals europeus es van declarar a Suècia el 24 de Maig. Per això, anys més tard, el 1999 la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC) que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats europeus escolliria aquest dia per commemorar el Dia Europeu dels Parcs Naturals.

A Espanya els primers espais que van tenir aquesta distinció de parcs nacionals van ser els de Covadonga i Ordesa i el Món Perdut, l’any 1918. Deu anys més tard neix el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d’un espai natural a Catalunya.

Després del Montseny se sumaria el 1972, Sant Llorenç de Munt i l’Obac, el primer espai natural declarat parc natural a tot l’Estat espanyol. Un dels parcs nacionals més importants de Catalunya és el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici (des de 1955).

A Catalunya, segons dades de la Generalitat, el 30% del territori està declarat com a zones protegides, representant poc més de mig milió d’hectàrees. Aquests espais s’agrupen  en una vintena de parcs naturals i uns altres 184 espais agrupats en diferents figures.