XII FESTES DEL SETGE D'OLP

Torna Hug Roger i la profecia de Gradepus

La profecia de Gradepus, amb guió i direcció de Jordi Pérez i Soldevila, es van estrenar aquest dilluns dia 12 a Rialp, van continuar el dimarts a Llavorsí, el dimecres a Peramea, el dia de la Mare de Déu - 15 d'agost - a Olp i l'endemà a la Vall d'Àssua, a Sorre.
Setge d'Olp
photo_camera Un moment de l'assaig del musical "Hug Roger: la profecia de Gradepus"/Setge d'Olp

Les Festes del Setge d'Olp tornen a retre homenatge, aquesta setmana, a Hug Roger III i als esdeveniments de la Guerra del Pallars, que van tenir lloc entre 1484 i 1487, i que van enfrontar el comte amb Ferran el Catòlic. Aquest any donen una volta més al pany de les representacions teatrals, tornen a fer un musical i li donen un aire còmic. Esperen que de rialles no en faltaran.


Dotzenes Festes del Setge d'Olp.

S'han passat onze anys explicant que l'Hug Roger III era un heroi i fent d'ell un gran mite. Que després de la Guerra Civil catalana del segle XV el comte de Pallars se'n va tornar a la seva terra per a unificar-la i guanyar terreny. Que el 1483, quan ell es va presentar a Durro cridaven «que ve la bèstia» i es van refugiar al campanar i algú hi va calar foc. Que des del 1484 al 1487 al Pallars hi va haver una guerra contra Ferran el Catòlic i els Cardona. I que Olp, el 15 d'agost del 1485, va resistir 9 dies fins que van portar una bombarda de Solsona i van fer caure les muralles. I una vegada conegut això neixen les Festes del Setge d'Olp.

Res, que si els pallaresos haguéssin guanyat seríem independents com Andorra...

Però al final la comtessa Caterina va haver de rendir el castell de València d'Àneu mentre el seu marit encara buscava reforços a França.

I ve el mític 12 de les XII Festes del Setge d'Olp i es carreguen el mite. I com els Monty Python a La vida de Brian es foten del mort i de qui el vetlla i fan una cosa nova per fer riure la gent: la Gradepus, les dones barbudes, les lapidacions i les cançons de les seves actrius... que són majoria.

Setge 2

Les representacions de Hug Roger: La profecia de Gradepus, amb guió i direcció de Jordi Pérez i Soldevila, es van estrenar aquest dilluns dia 12 a Rialp, continuen el dimarts a Llavorsí, el dimecres a Peramea, el dia de la Mare de Déu - 15 d'agost - a Olp i aquest any van a la Vall d'Àssua: a Sorre el dia 16.

comentaris