FESTES I TRADICIONS

Sort reivindica el farcit de Carnaval com a embotit típic del Pirineu

Va estar a punt de desaparèixer, però els darrers anys cansaladeries i restaurants l'han recuperat
Facit de Carnaval 2
photo_camera Facit de Carnaval 2

Coincidint amb les festes de Carnestoltes, l'Associació Gastronòmica La Xicoia ha organitzat un taller d'elaboració d'embotit de Farcit de Carnaval. Es tracta d'un embotit típic dels Pirineus que es sol elaborar en època de Carnestoltes. Es prepara omplint l'estómac del porc amb carn del cap, papada, cansalada, pa, ous i moltes panses, i després se sotmet tot a una cocció prolongada, ja que el gruix del farcit és considerable. Es preparava a les cases de pagès i, tot i que va estar a punt de desaparèixer, les cansaladeries i restaurants l'han recuperat. Des de La Xicoia el reivindiquen com un producte típic del Pallars i volen que la gent el torni a consumir a casa o als restaurants.

Facit de Carnaval 1
Facit de Carnaval 1

Al taller organitzat per La Xicoia a la plaça Major de Sort han elaborat 40 farcits de Carnaval que els veïns del municipi se'ls menjaran el dimarts de Carnaval a la tradicional Calderada popular que s'organitza. Al taller hi ha col·laborat els alumnes de l'Escola d'Hoteleria del Pallars.

Prèviament, els cuiners de La Xicoia han anat al col·legi Àngel Serafí Casanovas de la capital del Sobirà a ensenyar a fer farcit de Carnaval als escolars.