L’Ajuntament de Sort va estar convidat el passat dimarts 28 de maig a participar al curs Processos participatius:disseny i execució organitzat per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i que es porta a terme a la Universitat de Lleida (UdL). El motiu d’aquesta participació va ser presentar com a cas de bones pràctiques el procés participatiu del Riuet de Sort, celebrat l’any 2018.
Segons els organitzadors, en dur a terme la revisió dels processos que han tingut lloc últimament, el de Sort els va cridar particularment l’atenció per la seva articulació prèvia a la votació: s’havia anat més enllà del simple fet de triar entre un conjunt de propostes en treballar una diagnosi col·lectiva des de diferents sessions de debat entre la ciutadania per arribar a les estratègies, les propostes i, finalment, la votació. Per aquest motiu, es va destacar com un procés molt adient per exposar-ho al curs de participació ciutadana com un exemple de bones pràctiques.
A la presentació van ser-hi Baldo Farré com a regidor de Participació i Pere Báscones com a regidor de Cultura i Educació, tots dos en representació alhora de la Comissió de Participació Ciutadana i l’associació Coopd'Era com a dinamitzadors del procés; aquesta darrers, a més, va portar el pes de manera voluntària ajudats de les persones que formaven part de l’esmentada Comissió de Participació, que van ser les impulsores de la iniciativa després que la Regidoria de Participació manifestés la necessitat de generar un procés com aquest davant d’un projecte tan singular com el Riuet de Sort.
A partir d’aquest fet, és important remarcar que des de les comarques de muntanya també generem bones pràctiques de participació, i que aquestes són exportables a altres indrets.
El procés va servir per generar una proposta d’idees que ja l’any passat va ser la base per demanar un ajut en la línia de foment territorial del turisme per la remodelació integral del Riuet, que ens vam quedar a prop de rebre i que l'ajuntament de Sort espera tenir més opcions en aquest any 2019.