INSTITUCIONS

El Sobirà demana la implicació del Govern en un "pla de xoc" per a la millora d'accessos a nuclis

Isus vol uns Jocs d'Hivern equilibrats territorialment, fent participar per altres vies les zones que no acullin proves

Pla general del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat del president del Consell del Pallars Sobirà, Carlos Isus, i diversos alcaldes de la comarca a l'exterior de l'oficina comarcal de turisme de Sort, el 26 d'agost de 2021. (Horitzontal).
photo_camera Pla general del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat del president del Consell del Pallars Sobirà, Carlos Isus, i diversos alcaldes de la comarca a l'exterior de l'oficina comarcal de turisme de Sort, el 26 d'agost de 2021. (Horitzontal).

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà demana la implicació del Govern en un "pla de xoc" impulsat des de l'ens per a la millora d'accessos a nuclis de població. Així li ha traslladat el seu president, Carlos Isus, al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una reunió que ha tingut lloc aquest dijous a Sort i a la qual també han assistit diversos alcaldes de la comarca. L'objectiu és que l'executiu català i la Diputació de Lleida complementin l'aportació de més de 750.000 euros que es preveu fer des del consell i els ajuntaments. A la trobada també s'ha parlat de la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 i Isus ha dit que totes les comarques han de participar al projecte per fer que aquest "no desequilibri territoris".

El president del Consell del Sobirà ha afirmat que el primer "compromís" per resoldre la manca de millores als 300 quilòmetres de vies d'accés als diversos nuclis habitats de la comarca arribarà del propi ens i que el que es busca és que tant la Diputació de Lleida com el Govern també hi facin una aportació al pla d'actuacions previst. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta és una qüestió prioritària i que el més urgent és pal·liar el dèficit d'inversions dels darrers anys per, després, poder fer un manteniment anual d'aquesta xarxa.

Pla mitjà del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcalde de Sort, Baldo Farré, parlant amb el president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet. Imatge del 26 d'agost de 2021. (Horitzontal)
(Foto: El president, Pere Aragonès, i l'alcalde de Sort, Baldo Farré, parlant amb el president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet /Albert Lijarcio)

Isus ha detallat que els accessos als pobles de l'Alt Pirineu sovint són complicats perquè es tracta de vies de muntanya que després de l'hivern queden molt castigades. Per aquest motiu, ha afegit, necessiten inversions de manteniment més grans. En aquest sentit, ha dit que tot plegat és necessari per evitar el despoblament d'aquests nuclis. Així, ha assegurat que aquest és un dels primers factors que provoca que la gent marxi a viure a zones més ben comunicades i que, per aquest motiu, cal també garantir que a aquests punts hi pugui arribar el transport escolar i el sanitari.

Aragonès a la Pobla de Segur 2
(El president Pere Aragonès amb l'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, i el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Ara, Ricard Pérez7 govern.cat)

Respecte a la candidatura dels Jocs d'Hivern, Isus ha explicat que la comarca vol implicar-se en el projecte, encara que en aquesta zona no s'aculli cap de les proves previstes. Així, ha defensat que cal plantejar un projecte que "no desequilibri territoris", buscant-ne altres vies de participació. Finalment, ha afirmat que cal que buscar uns jocs "sostenibles" mediambientalment, seguint el criteri marcat pel Comitè Olímpic Internacional (COI).

Aragonès a la Pobla de Segur 1(El president Pere Aragonès a la Pobla de Segur / govern.cat)

Un altre dels punts tractats durant la trobada ha estat el de la necessitat de reactivar les comissions bilaterals entre el Govern i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. L'objectiu és debatre en aquest marc sobre els diversos aspectes diferencials que tenen els territoris de muntanya. En aquest sentit, s'ha agraït l'esforç de l'executiu català en el desplegament de la fibra òptica tot i que es considera que més que parlar de percentatges de població que tenen accés a aquesta tecnologia cal tenir en compte el nombre de pobles on hi arriba.

Isus ha destacat que la resposta d'Aragonès ha estat "molt receptiva". Altres aspectes que s'han abordat han estat el de la manca d'habitatge, precisament poc després que des de la comarca s'hagi posat en marxa un programa per impulsar el lloguer de pisos, i el de la necessitat de continuar potenciant l'heliport de Tírvia.

Més a Pallars Sobirà