MEDI AMBIENT

Raimon Monterde: "L'aturada de les obres del canal de piragüisme pot afectar molt negativament el futur de Sort"

L'Ajuntament ha acatat la decisió d'aturar les obres, però la considera ''injustificada'', ja que les obres s'han iniciat amb ''tots els permisos administratius i informes tècnics requerits''.

Una màquina aturada a la llera del riu Noguera Pallaresa després de paralitzar les obres el 7 de febrer del 2019. (horitzontal)
photo_camera Una màquina aturada a la llera del riu Noguera Pallaresa després de paralitzar les obres del canal de piragüisme /Marta Lluvich

La frenètica activitat que hi havia dimecres al camp de regates de Sort amb màquines removent terra per adequar l'espai amb motiu del Mundial de piragüisme d'Estil Lliure 2019 s'ha vist aturada aquest dijous per ordre de la direcció de serveis territorials d'Agricultura a Lleida. La notificació l'ha van lliurar els Agents Rurals a l'alcalde de Sort, Raimon Monterde. En un primer moment Monterde va dir que no acatarien l'ordre perquè l'Ajuntament "disposa de tots els permisos" però més tard des del consistori van fer marxa enrere i van optar per paralitzar de manera ''preventiva'' les obres i intentar desencallar aquesta problemàtica.

L'alcalde creu que l'aturada ''és molt preocupant'' perquè pot afectar ''molt negativament'' al municipi i al Mundial 2019. Raimon Monterde ha manifestat que si finalment no es poden fer els Mundials arran d'aquesta denúncia, el dany causat a la imatge de la comarca provocarà que "Sort quedarà penalitzada per a uns 20 anys i no se li concedirà més competicions internacionals, i aquí tenim un problema".

En un comunicat, l'Ajuntament de Sort ha expressat que l'aturada ''preventiva'' per part del Departament segurament ''és deguda a les amenaces de denúncia de les associacions Ipcena i Rius amb Vida'', que al·leguen una afectació a les truites i els seus ous.

Moment en que els Agents Rurals han aixecat acta amb les declaracions de l'alcalde de Sort defensant que les obres del camp de regates tenen tots els permisos. Imatge del 6 de febrer del 2019. (horitzontal)

L'Ajuntament de Sort ja ha acatat la decisió d'aturar les obres, però la considera ''injustificada'', ja que les obres s'han iniciat amb ''tots els permisos administratius i informes tècnics requerits'', contràriament al que denuncien les associacions ecologistes.

Les obres es van iniciar a finals de gener tot i que el consistori es tenia el permís per iniciar-les a finals de desembre. Dins del pla d'actuacions també estava previst el pla de rescat de la truita a la zona afectada. Aquest rescat s'havia de realitzar aquest dijous però s'ha suspès a l'espera de què passarà amb les obres.

L'Ajuntament creu que el temps per la intervenció està limitat pel propi riu, ja que a partir del 15 de març per una qüestió de cabal "faria inviables les obres". Des del consistori estan treballant per reconduir la situació, parlant amb les associacions i el Departament d'Agricultura, per tal de reprendre els treballs al més aviat possible.

Segons Agricultura, la suspensió es deu a l'''incompliment de l'autorització del pla de rescat de la truita autòctona, que estava condicionada que es portés a terme a mitjans del mes de març, quan els ous de truita ja haurien fet eclosió.'' ''Abans d'aquesta data, la maquinària podria destruir els ous i s'incorreria en un delicte ambiental''.