MEDI AMBIENT

El PNAP inicia dos nous seguiments de papallones diürnes a Bonabé i a la Coma de Burg

L'objectiu és conèixer amb precisió els canvis de la seva abundància a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos.
Papallones diürnes al PNAP
photo_camera El PNAP ha iniciat dos nous seguiments de papallones diürnes / PNAP

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha iniciat dos nous seguiments de papallones diürnes a Bonabé i a la Coma de Burg, al Pallars Sobirà. L'objectiu és conèixer amb precisió els canvis de la seva abundància a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos.

Papallones diürnes al PNAP 2(Foto; PNAP)

El programa de seguiment de papallones diürnes (ropalòcers) de Catalunya, anomenat Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), té com a principal objectiu conèixer amb precisió els canvis d'abundància de les poblacions de papallones per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals.

Des de l’any 2002 el projecte es desenvolupa mitjançant la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Generalitat de Catalunya.

El 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi

Els investigadors del CREAF assenyalen el canvi climàtic i els canvis en els usos del sòl com a causes del declivi. Les espècies més afectades són aquelles especialitzades en explotar uns pocs tipus d’ambients i que produeixen vàries generacions de papallones a l’any. 

Investigadors del CREAF i del Museu de Ciències Naturals de Granollers han estudiat durant dues dècades les poblacions de papallones de Catalunya, Andorra i Menorca i manifesten que tres quartes parts d’aquestes estan perdent individus. Les causes principals són l’escalfament global – i la conseqüent sequera a la regió mediterrània – i els canvis que pateixen els hàbitats de les papallones, sobretot a causa de la urbanització, l’abandonament dels espais oberts i el desenvolupament d’una agricultura intensiva. D’entre totes les espècies, els autors destaquen les davallades de les poblacions de Damer de la blenera (Melitaea trivia), Safranera pàl·lida (Colias alfacariensis) i Escac ferruginós (Melanargia occitanica).

Papallones diürnes al PNAP 3(Foto; PNAP)

En aquest escenari les espècies més afectades són les especialistes, que viuen en hàbitats molt concrets, i les que es reprodueixen diverses vegades al llarg de l’any. Tot i això, l’autora principal de l’estudi que investiga al CREAF, Yolanda Melero, alerta que «les espècies generalistes estan patint també una davallada en les seves poblacions i, per tant, estem davant d’una pèrdua global de biodiversitat».