TURISME DE MUNTANYA

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici registra 560.723 visitants

És un augment de l'1,6% respecte el 2018, de manera que es trenca la tendència a la baixa iniciada fa dos anys
Pla obert on es poden veure visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'estiu de 2019. (Horitzontal)
photo_camera Visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'estiu de 2019/TES

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha registrat el 2019 un total de 560.723 visitants. La xifra representa un augment de l'1,6% respecte l'any anterior i trenca la tendència a la baixa produïda l'any 2018. D'aquesta manera, el parc se situa per sobre del mig milió de visitants anuals per cinquè any, i es configura com un dels espais naturals protegits representatius dels Pirineus. Per sectors, Espot i la Vall de Boí són els municipis que concentren el gruix principal de visitants (72%). La resta es reparteixen per altres zones del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, així com el Pallars Jussà i la Val d'Aran. Pels accessos de l'Aran hi van anar 64.489 persones i per la Vall Fosca 28.623.

El senderisme, en qualsevol de les seves vessants (com ara travesses de l'estil de la Carros de Foc o Camins Vius) i l'alpinisme, són les activitats principals, a més del gaudi del paisatge i del patrimoni cultural del territori.

Pla obert on es poden veure excursionistes al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'estiu de 2019. (Vertical)

Durant l'any passat, els guies-interpretadors han acompanyat prop de 2.000 persones en itineraris de natura i educació ambiental de descoberta del parc a través d'activitats amb particulars i escoles del territori. Més de 400 persones han participat també en cursos, jornades i conferències que s'han organitzat als centres d'informació.

Prenen molta importància les cases del parc com a centres de recepció, gestió de visites i educació ambiental: casa del Parc d'Espot (22.478 persones) i Boí (14.572 persones). Així mateix, l'Ecomuseu Els Pastors de la Vall d'Àssua, situat a la localitat de Llessui, que acull una exposició sobre la ramaderia dels Pirineus, ha assolit les 5.106 visites.

Aposta per un desenvolupament sostenible

Amb l'objectiu d'aconseguir un desenvolupament sostenible, i buscar fórmules per a la desestacionalització i creació d'alternatives per als visitants, el parc ha desenvolupat els darrers anys diferents iniciatives per a potenciar un creixement que posi en valor el territori. En concret, l'any 2018 es va obtenir la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, que acredita els 10 municipis del parc com a àrees amb una qualitat del cel nocturn excepcional. L'any 2019 també es va distingir el parc com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica, la més gran de Catalunya.

D'altra banda, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i a través del projecte Interreg Last Mile, s'ha allargat el recorregut del Bus del Parc de Sort fins a l'embassament de Sallente (la Torre de Capdella). Aquest servei ha exercit també de llançadora entre la línia de tren Lleida-La Pobla i el telefèric de la Vall Fosca durant l'estiu.