GESTIÓ DE RESIDUS

El Pallars Sobirà premiarà els 100 habitatges de la comarca que millor reciclin

Durant un mes es realitzarà una campanya informativa per millorar la qualitat del servei i augmentar la participació ciutadana en la recollida selectiva. Una de les assignatures pendents són les segones residències i se'ls intentarà conscienciar que portin la brossa a les zones d'emergència.

Educadors ambientals a Sort
photo_camera Educadors ambientals a Sort/Marta Lluvich

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha engegat, aquesta setmana, la campanya 'Fer-ho bé té premi'. Els 100 habitatges que millor utilitzin el servei de recollida selectiva porta a porta obtindran un premi. Es tracta de xecs regal que inclouen un dinar o sopar per a 2 persones en un establiment de l'Associació La Xicoia o un forfet al Parc Lúcid de Port Ainé més un dinar de bufet. L'objectiu d'aquesta campanya és millorar la qualitat del servei, augmentar la participació ciutadana en la recollida selectiva i reduir el mal ús de les bosses i els cubells. Ara fa dos anys que es va implantar la recollida porta a porta de les fraccions de vidre, paper, envasos, orgànica i resta a pràcticament tota la comarca. Amb aquest canvi de model s'ha passat d'un 28% de recollida selectiva, a més del 60% als pobles on es fa el porta a porta.

Un total de 8 educadors ambientals, durant aquest mes, estaran repartits per tota la comarca, i realitzaran qüestionaris sobre el funcionament del servei. Aquests educadors també informaran els usuaris sobre com s'ha de fer el servei. Entre els reptes a millorar hi ha; intentar que la gent no deixi la brossa amb bosses i sí dins dels cubells, fer que la gent reculli els cubells del carrer un cop estiguin buits i no els deixi tot el dia al carrer, vetllar perquè la gent tregui la fracció el dia que toca i incorporar nous usuaris que actualment encara no fan servir el servei porta a porta. Una de les assignatures pendents són les segones residències i se'ls intentarà conscienciar que portin la brossa a les zones d'emergència.

Aquesta campanya vol premiar a la gent que ho fa bé i als que poden millorar se'ls informarà personalment o se'ls deixarà notes als cubells. Arribar al 60% el 2020 a tota la comarca, actualment al 54%, com marquen els objectius europeus és un repte pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

El Pallars Sobirà en els darrers dos anys ha passat del 72% de rebuig al 45%. L'evolució de la matèria orgànica ha estat del 4% al 17% i dels envasos ha estat del 3% al 6%.