CAMINS

El Museu de Camins recupera l'antiga bassa agrícola i la séquia que permet regar els prats de Vilamur

L'aigua ha tornat a circular pels canals de reg després de trenta anys
Museu de camins camp de treball 1
photo_camera Participants en un camp de treball dels Museu de Camins a Vilamur / Marta Lluvich

El Museu de Camins ha recuperat, mitjançant una formació en impermeabilització, l'antiga bassa agrícola i la séquia que regava per inundació els prats de la Solana i de Sant Genís de Vilamur, al Pallars Sobirà. Aquesta antiga bassa, construïda amb pedra seca i amb argila, i la séquia adjacent havien quedat amagades amb el pas del temps, el desús (des dels anys vuitanta) i l'erosió del terreny. Gràcies a les tasques de recuperació que han efectuat durant aquests últims dos anys desenes de voluntaris que han participat en els camps de treball del Museu de Camins, se n'ha pogut recuperar el seu funcionament i ús habitual: el reg per inundació dels prats.

Museu de camins camp de treball 2
La bassa d'aigua de Vilamur que el Museu de Camins ha recuperat / Marta Lluvich

Després de més de trenta anys, aquest dimarts han posat altre cop en funcionament la bassa i la séquia. Pilar Grau, veïna de Vilamur, ha destacat la importància que tenia pels veïns del poble i ha dit que del seu bon funcionament en depenia treure herba pels animals o producció de l'hort.

Aina Ribé, del Museu de Camins, ha explicat que fa dos anys que treballen en la recuperació d'aquest patrimoni que havia quedat amagat per la vegetació. Aquestes tasques de recuperació també serveixen als participants dels camps de treball per conèixer maneres de treballar de fa més de trenta anys al Pallars i per mostrar als visitants del Museu de Camins uns valors que amb el temps s'estan perdent.