HISTÒRIA LOCAL

El Museu de Camins aborda la Guerra Civil des de la Vall de Siarb

Volen recuperar la memòria històrica i donar a conèixer com es va viure la Guerra Civil, i la postguerra des del vessant més rural del Pirineu.
BunquersVilamur
photo_camera Bunquers de Vilamur, al Pallars Sobirà/ Museu de Camins

El Museu de Camins inicia un nou projecte de recuperació de la memòria històrica per donar a conèixer com es va viure la Guerra Civil, la postguerra, la transició i la recuperació dels valors democràtics des del vessant més rural del Pirineu, a través del senderisme.

Caminar per la Guerra Civil des del punt de vista de la Vall de Siarb. Aquest és el punt de partida del nou projecte del Museu de Camins, “Camins de Memòria” que, amb el suport de Memorial Democràtic, complementa la proposta que ja fa tres anys que ofereix a visitants i pallaresos.

La iniciativa parteix d’una doble acció. D’una banda, s’ha creat una ruta entre dos punts rellevants i contraposats de la Guerra Civil a la zona: les fortificacions franquistes al Tossal de Sant Joan de Vilamur i les trinxeres republicanes de la serra de Sant Quir. De l’altra, s’ha recollit la memòria oral del Front del Pallars a partir d’entrevistes a padrins i padrines de la Vall de Siarb que encara ho recorden.

VestigisSantQuir

El Museu dels Camins de la Vall de Siarb, al Pallars Sobirà, té com a objectiu preservar i recuperar una xarxa de camins antics al Pirineu i constituir una proposta de senderisme per donar a conèixer el llegat històric, cultural i natural de la vall.

Un camí entre dos bàndols

La primera pota d’aquest nou projecte és una nova ruta per caminar a través de la història. Per tal de donar a conèixer els punts més rellevants del període de la Guerra Civil a la zona, s’ha creat una ruta que uneix les fortificacions franquistes situades al Tossal de Sant Joan de Vilamur i les trinxeres republicanes de la serra de Sant Quir. D’aquesta manera, es pretén explicar de manera contraposada les dues posicions enfrontades al conflicte bèl·lic.

Tots els punts històrics pels quals passa la ruta són de gran interès ja que es tracta de restes de la guerra, en gran part dins del bosc i a la muntanya, que han romàs intactes fins als nostres dies, només degradades pel pas del temps. A més, en aquest cas, es vol posar en valor que moltes de les trinxeres i fortificacions d’aquest període es troben en ubicacions privilegiades pel que fa a vistes i panoràmiques sobre la vall. Les excursions fins a aquests punts, doncs, tenen molt d’atractiu també des del punt de vista paisatgístic.

D’aquesta ruta se n’ha editat un tríptic en formats digital (dissenyat per Vanderpla) i en paper i també s’ha penjat al portal Wikilock, juntament amb les altres rutes descrites de la vall.

Memòria viva

La guerra, la postguerra i la transició cap a la recuperació dels valors democràtics explicada per aquells qui la van viure és l’altra gran pota del projecte. Aquesta ha estat la voluntat de la vintena d’entrevistes que s’han fet a padrins i padrines de la vall. Es tracta d’una tasca duta a terme durant els dos últims anys i que arriba en un moment crucial de la història, ja que es tracta d’una generació que està a punt de desaparèixer. Per tal de conservar el testimoni d’aquelles vides, d’aquelles èpoques passades, d’aquells costums, d’aquelles vivències en molts moments crues i dures era essencial donar veu a aquests testimonis de vides passades; unes vides caracteritzades pel sacrifici, la subsistència, l’abastament propi, la transhumància i la vida en comú.

Era crucial, doncs, que aquests testimonis es recullissin ara i que expliquessin cada visió i punt de vista de la guerra, la fugida, la repressió i la construcció de la societat democràtica des del vessant més rural. Tot aquest material, que s’ha recollit i editat en vídeo (amb la gravació de Jordi Casadevall (4k video), Aida Busquets i Jordi Bergés (Paranoidejfilms) i l’edició de Ferran Mirat i Eudald Pla (Vanderpla), és a partir d’ara una font de primera mà de gran valor històric, antropològic i sociològic per a tot aquell qui vulgui acostar-se a aquest període des d’un punt de vista prou inèdit fins ara i es pot trobar a museudecamins.cat

Nou web del Museu de Camins

Coincidint amb el tercer any d’activitat del Museu de Camins i el reconeixement del Premi Lluís Carulla a la millor idea transformadora, el Museu de Camins engega el web www.museudecamins.com (amb el suport de l’agència de comunicació social La Sembra) que centralitza l’activitat i recerca que s’hi desenvolupa, així com les maneres de ser part d’aquest projecte de construcció col·lectiva Museu de Camins, Una reserva viva de senders, cultura i patrimoni al Pirineu.

El Museu de Camins és una xarxa íntegra de camins del Pirineu mantinguts i recuperats a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà). Un entramat tradicional i comunitari de corriols, senders, encreuaments, marges i construccions a través dels quals ens submergim a la vida rural i als seus ritmes, als usos i les tècniques constructives, i a les històries que durant centenars d’anys han omplert de vida el Pirineu. Una manera de viure que després de segles de persistència ha canviat radicalment

El projecte Museu de Camins té el suport de l’Ajuntament de Soriguera, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, la Institució per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), entre moltes altres entitats públiques i privades.