Un any més tornen les Festes del Foc del solstici d’estiu a diversos municipis de l'Alt Pirineu i Aran. Si bé l'any 2021 ens va portar una gran notícia amb la incorporació a la baixada de les falles del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), enguany la gran novetat serà Llavorsí, al Pallars Sobirà, que organitzarà el 29 de juny, per la festivitat de Sant Pere, la primera baixada de falles de la seva història.
L'alcalde de Llavorsí, Pepe Vidal Bringué ha explicat que "l'objectiu és celebrar una festa d'esperit popular i caire familiar vinculada al simbolisme del foc, tan present al nostre territori" i ha afegit que " el foc és l'element emprat per tots els pobles per retre culte al Sol que és qui marca les estacions, els conreus i la vida". Vidal ha indicat que "els flamants fallaires baixaran des del Mirador de Burganàs, amb les torxes enceses, fent ziga-zagues pel sender recentment recuperat, fins a la zona poliesportiva on els esperaran els veïns amb una gran foguera".
Des de l'Ajuntament de Llavorsí han informat que el nombre de falles és limitat, es posaran a la venda exclusivament per la baixada popular i es prioritzarà la gent del municipi fins el dia 23 de juny a les 00h que s'obrirà al venda a tothom. L'organització de la baixada depèn de la comissió de festes de Llavorsí que es reserva el dret de modificació de programa en cas de necessitat. També han fet avinent que els veïns i veïnes interessats a baixar les falles de Llavorsí caldrà que facin la reserva corresponent a la comissió de festes.
Recuperació de les Falles d'Alàs
Les últimes incorporacions al calendari de Falles del Pirineu han estat els municipis de Sort i d'Alàs i Cerc. La capital del Pallars Sobirà ho va fer l'any 2018 i a l'any següent ja es va crear l'Associació cultural de fallaires de Sort que és qui s'encarrega de l'organització de la festa.
Ara fa quatre anys, l’Alt Urgell va recuperar una tradició mil·lenària perduda des de fa molt de temps. L’historiador Carles Gascón Chopo va descobrir el 2020 que a Alàs i Cerc la celebració data de l’any 1543, cosa que la converteix en la població més antiga documentada als Pirineus catalans que celebra el solstici d’estiu amb la tradicional baixada de falles. Per aquest motiu, els veïns van decidir reiniciar-la el 2021.
Final de la primavera i l’inici de l’estiu
Les falles marquen el final de la primavera i l’inici de l’estiu. Una colla de joves, o d’adults, o fins i tot d’infants, baixen amb troncs encesos de les muntanyes fins al centre del poble, on els esperen la resta d’habitants, i encenen una gran foguera. La nit continua amb música i dansa. És una festivitat reconeguda en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO des del 2015.