16.10.2021 |
Viure als Pirineus

L'Escola d'Alins impulsa un projecte de micromecenatge per fer una Aula de Natura

L'escola d'Alins, a la Vall Ferrera, amb tan sols 15 alumnes, vol crear una aula de Natura per millorar el sistema pedagògic i motivar la nouvinguda d'alumnes. Per fer-ho possible l'AMPA Vall Ferrera ha impulsat un micromecenatge a http://www.totsuma.cat/

 

alins-totsuma
L'escola d'Alins vol fer una Aula de Natura.
L'Escola d'Alins impulsa un projecte de micromecenatge per fer una Aula de Natura

L’AMPA Vall Ferrera proposa una Aula de Natura per tal que els infants de l’Escola d’Alins en puguin gaudir aprenent del seu entorn més proper. L’escola es caracteritza per una metodologia de treball activa, contextualitzant, tant com es pot, l’aprenentatge dels infants en el seu entorn més immediat. Això es duu a terme partint de l’aprenentatge entre iguals i els coneixements que ja tenen els infants per construir aprenentatges significatius i contextualitzats.

Des de l’AMPA de Vall Ferrera plantegen crear una aula de natura on els nens puguin aprendre a observar, escoltar, tocar, reconèixer i així poder estimar la natura que ens envolta. El bosc és una font rica i inacabable d’informació i coneixement, que ens proporciona de manera competent, harmònica i amb infinita bellesa els materials i les vivències necessaris per tot el contingut curricular, i que fa anys que s’està utilitzant als països del nord d’Europa, com al Regne Unit o a Alemanya amb les Forest Schools.

No pretenen utilitzar aquest mètode pedagògic de forma completa, doncs això implica modificar tot el projecte educatiu de l’escola d’Alins que, a la vegada, forma part del projecte educatiu de la ZER que inclou quatre escoles, Llavorsí, Ribera de Cardós, Rialp i Alins. La seva idea és utilizar l’eina de l’Aula de Natura perquè tots els nens i nenes que facin la seva formació d’infantil i primària a l’escola puguin gaudir d’un material docent de ciències que els ajudarà a conèixer, comprendre i estimar els boscos i la natura.

No és el mateix mirar un ocell a l’hora del pati a ull un sense saber quin és, que observar-lo amb uns prismàtics i aprendre a reconèixe’l. Posar una menjadora i alimentar-los cada dia. O imagineu-vos fent el seu seguiment de creixement amb una caixa niu amb càmera... i que els nens i nenes puguin observar des del monitor ,de l’escola. Dins el pressupost hi ha moltes guies d’identificació i treball que creiem que són bàsics. A l’hort ja les veuen les papallones, però podem observar el puntejat de colors de l’ala d’una papallona des d’un binocular a l’escola, observar el cicle de papallona, crisàlida, oruga..., aprendre que tota la natura es transforma i hi ha uns ritmes cíclics que segueix des de temps ancestrals. Aquest tipus d’informació creiem que és molt positiva per els nostres infants, per reconèixer la nostra propia connexió amb la natura i sembrar les llavors de l’estima envers aquesta.

Per altra banda, també volen potenciar el projecte educatiu de l’escola per incentivar a noves famílies a viure a la Vall Ferrera. L’escola d’Alins, situada dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, està situada en un municipi amb només 6 pobles. Si el comparem amb l’escola de Ribera de Cardós, la seva vall té molts més pobles i molta més criança que li dóna vida a l’escola. Aquest curs comptem amb 15 alumnes a l'escola i volem motivar la nouvinguda d’escolars amb una escola catalana amb qualitat d’ensenyament i qualitat de material docent.

OBJECTIUS DE TREBALL
- Educar en la sensibilitat , ensenyant a estimar l’entorn proper.
- Educar en la descoberta, ensenyant a valorar la nostra vall.
- Educar en el coneixement, ensenyant i donant eines per estudiar científicament l’espai que ens envolta.
- Educar en el compromís, ensenyant com n’és d’important la preservació de l’entorn.
- Aprendre experimentant en primera persona, gestionant les emocions, aportant continguts i valors nous.
- Obtenir materials de treball per poder dur a terme un aprenentatge contextualitzat amb l’entorn més proper.
 
La forma més segura de divulgar els valors i el respecte per la natura a la població és fent l’immersió dins la seva primera alfabetització, doncs aquesta és la que ens marcarà per la resta de la vida com a persona adulta.

LES RECOMPENSES
Per una aportació de 10€ o més t'oferim:

- 1 val del 10% de descompte amb un lot de vedella ecològica de Vitacarn, de Casa Coix d'Alins
- 1 val de 15% de descompte en la compra d'un formatge a la formatgeria de Surp Casa Mateu
- 1 val per anar a collir bolets al Bosc de Virós
- Val 2 x 1 per esmorzar de cafè i un tall de coca o croissant a casa Barres d'Alins
- Cafè gratuït en els àpats a l'Hostal Montaña d'Alins.
- Cafè gratuït en els àpats al Restaurant Salòria d'Alins.
- Café o infusió gratis en un sopar al bar de l'Adri de Can Gabatxó D'Araós.
- Cafè gratuït amb l'àpat al Hotel Restaurant d'Ainet de Besan.
- 1 val de 25% de descompte en l'allotjament als apartaments de Casa Cerdà d'Àreu.
- 1 Val de 5% de descompte per anar a dormir a l'Hotel Salòria d'Alins.
- L'esmorzar gratuït en l'estància d'una nit a la casa Bortomico d'Alins.
- 1 cafè gratuït després de sopar a la residència casa de pagès Casa Besolí d'Àreu.
- 1 val de 5% de descompte en una mitja pensió, o per dormir i esmorzar a Cal Gabatxó d'Araós.
- 1 val de 5% descompte en una parcel.la del Càmping la Pica d'Estats d'Àreu per la temporada 2014.
- 1 val de 15% en una mitja pensió al refugi del Gerdar (Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici).
- 1 val de 20% en una mitja pensió al refugi del Pla de la Font (Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici).
- 1 val de 20% de descompte en un Ràfting a Àssua Activa de Sort.
- 1 val de 20% de descompte en les activitats de natura d'obagaactivitats.cat

L'Escola d'Alins impulsa un projecte de micromecenatge per fer una Aula de Natura
Comentarios