09.12.2022 |
Viure als Pirineus

Joan Obiols presenta el seu darrer llibre sobre el Pallars Sobirà

Ja han passat 33 anys des que Joan Obiols va iniciar el seu primer viatge pel Pirineu i en fa 31 que va presentar Esvorancs, el primer llibre de la col·lecció “El Pirineu i la poesia de la història”. Des d’aleshores, la seva feina ha estat impressionant: tots els pobles del Pirineu recorreguts, més de dos mil entrevistes i, de moment, catorze llibres publicats. Ara ha encetat un nou viatge, el “Viatge Universal pel Pirineu”, una col·lecció que constarà de 10 volums, dels quals sis ja han estat editats. El darrer, el que fa sis, acaba d’aparèixer i està dedicat al Pallars Sobirà, amb el títol El Pallars Sobirà. Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal. El presentarà a l'Oficina de Turisme de Sort el divendres dia 4 de gener a les 6 de la tarda: ho farà l'autor acompanyat per l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, pel regidor Pere Bàscones, per l'escriptora Núria Garcia Quera, la dinamitzadora cultural Vanesa Freixa i per la periodista Marta Lluvich.

Invitació 6 Sort
Cartell de la presentació del darrer llibre del Joan Obiols.
Joan Obiols presenta el seu darrer llibre sobre el Pallars Sobirà

La col·lecció està coeditada per dues editorials pirinenques, Editorial Andorra i Edicions Salòria, dues petites empreses culturals, una d’elles, Andorra, amb una llarga trajectòria i l’altra, Salòria, molt més jove. Totes dues, a banda i banda de la frontera, des d’Andorra i des de la Seu, estan treballant de valent per difondre l’obra dels autors pirinencs. La col·lecció de Joan Obiols ha estat una magnífica ocasió per treballar plegades, en una mena d’UTE, unió temporal d’empreses de les que s’estila per a obres de grans infraestructures.

Joan Obiols és un home de propòsits ferms: on posa l’ull, posa la lletra. La seva és una constància elevada a la màxima expressió. Té una gran capacitat de comunicació, empatia amb els seus interlocutors i respecte per la saviesa popular. Per això no és estrany que hagi acabat convertint-se en un referent per a tothom a qui ha entrevistat.

Del Joan Obiols destacaria també la seva generositat: als lectors ens fa participar de tot el que ha rebut, ell i els seus llibres són l’engranatge entre la gent dels pobles del Pirineu i els receptors de la informació, que, en definitiva, som tots nosaltres.

El llibre que ara ens presenta és una nova manera d’entendre el Pallars Sobirà. Ho fa com un recorregut per les grans àrees de la comarca: el Baix Pallars, el Mig Pallars i l’Alt Pallars. Ens descriu el paisatge natural i humà. Els homes i les dones del Pallars Sobirà d’avui, i també del Pallars Sobirà del passat que, d’alguna manera, han cisellat el Pallars Sobirà d’ara.

Són justament les converses amb la gent del país, reproduïdes al llibre, les que dibuixen el Pallars Sobirà real, amb tot el que té de positiu però també posant al descobert les seves febleses i les seves contradiccions. El llibre se’ns mostra com una mena de fresc, salpebrat amb converses, caçades a l’atzar pel carrer, de personatges anònims.

Esment a part mereix el text d’introducció, una petita joia literària, tota una declaració de principis, una confessió a ànima oberta. L’autor es despulla i es mostra en tota la seva humanitat. En aquesta introducció he llegit, en tot just cinc o sis línies, la més exacta anàlisi del que és el Pirineu, la seva societat, la seva economia i les seves perspectives de futur.

Del conjunt de deu volums que conformen la col·lecció ja han estat editats els que corresponen al Principat d’Andorra (volum 1), a l’Alta Cerdanya (volum 2), a la Baixa Cerdanya (volum 3), a l’Alt Ripollès, l’Alt Berguedà, l’Alt Solsonès i l’Alta Noguera (volum 4), al Pallars Jussà (volum 5) i al Pallars Sobirà (volum 6).

Aquesta darrera presentació del llibre El Pallars Sobirà. Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal tindrà lloc el:

· dia: divendres 4 de gener de 2019

· lloc: Oficina de Turisme del Pallars Sobirà (Sort)

· hora: 18’00 h.

· Intervindran: Joan Obiols, Raimon Monterde, Pere Bàscones, Núria Garcia Quera, Vanesa Freixa, Marta Lluvich.

Joan Obiols presenta el seu darrer llibre sobre el Pallars Sobirà
Comentarios