ECONOMIA

Un estudi de la UPF conclou que Espot i Port Ainé generen uns impactes de 64,45 milions d'euros sobre el territori

Aquestes dues estacions pallareses creen 586 llocs de treball directes i indirectes i 9,14 milions d'euros d'impacte fiscal

Port-Ainé
photo_camera Canalla esquiant a Port Ainé/Marta Lluvich

La Universitat Pompeu Fabra, per encàrrec de Ferrocarrils de la FGC, ha realitzat un estudi que permet quantificar els efectes en l'economia local i regional de les activitats de les estacions de muntanya del Grup FGC en el territori. Pel que fa a les estacions d'Espot i Port Ainé ha conclòs que generen uns impactes totals (directes, indirectes i induïts) de 64,45 milions d'euros sobre el territori, 586 llocs de treball directes i indirectes i 9,14 milions d'euros d'impacte fiscal. Ambdues estacions, per cada euro addicional de despesa es genera una producció de 2,04 euros. A més, per cada milió d'euros addicional que Espot i Port Ainé inverteixen en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball. FGC té previst invertir 2,5MEUR l'any vinent a les estacions d'FGC del Pallars.

Aquestes noves inversions es destinaran a fer un nou mirador al sud del Pic de l'Orri, l'ampliació del pàrquing de la cota 2000 a Port Ainé, i l'adquisició d'una nova màquina trepitja neu a Espot, entre altres accions.

La Comissió Assessora del Pallars Sobirà es va reunir ahir dijous per analitzar els resultats de la temporada d'hivern 2017-2018, marcada per l'augment de visitants gràcies a una política de preus adequada i a les fortes nevades que han permès obrir el 100% dels dominis esquiables d'ambdues estacions fins a finals de temporada.

Durant la reunió s'ha informat que els productes amb millor acceptació han estat el forfet familiar (10.270 unitats venudes) i el forfet per a debutants (4.057 unitats adquirides), que ha registrat un augment del 38% respecte a la temporada anterior. Quant als forfets de temporada, han tingut un increment del 5%. Durant aquesta temporada, Espot i Port Ainé, conjuntament, han assolit un total de 181.597 visitants, un 1% més que l'exercici 2016 que van ser de 179.985 visitants.

Respecte als visitants, la gran majoria repeteix experiència: el 87% dels usuaris realitzen més d'una visita. La majoria viatgen a Espot o Port Ainé en família (68%) i el 27% ho fa amb parella.

Port Ainé començarà la temporada d'estiu els caps de setmana de juliol i a partir del dia 16 d'aquest mes obrirà tots els dies ininterrompudament fins al 2 de setembre. Els usuaris que visitin Espot podran gaudir del Centre Trail Running dels Pirineus i els que es desplacin fins a Port Ainé podran accedir al Parc Lúdic i d'Aventura, així com recórrer itineraris en BTT o fer ciclisme de carretera. Totes les activitats previstes per a la temporada d'estiu es presentaran el proper dia 19 de juny.