JORNADES PER A L'EXCEL·LÈNCIA

Els joves lideren les XI Jornades per a l’excel·lència amb una gran implicació

Esterri d’Àneu acollirà la nova edició els dies 4 i 5 d’octubre i es consolida la sessió prèvia a Andorra i es prepara un acte a l’Aran
Jornades per a l'excel·lència Esterri 2024 PRESENTACIÓ 1
photo_camera Presentació a la Diputació de Lleida de les XI Jornades per a l’excel·lència d'Esterri d'Àneu / @DiputacioLleida

Els i les joves són els protagonistes de les onzenes Jornades per a l’excel·lència que se celebraran els dies 4 i 5 d’octubre a Esterri d’Àneu. El títol escollit: “Joventut al Pirineu. Projecte vital i professional” defineix de forma clara l’objectiu d’enguany per aprofundir en els problemes, inquietuds, reptes i propostes de futur dels i les joves al Pirineu.

La presència de la joventut no només figura als títols sinó que tot l’esdeveniment està liderat pels joves de les comarques de muntanya. Hem volgut expressament que fossin ells mateixos els qui s’impliquessin en l’organització de les Jornades d’enguany, perquè ningú com ells i elles poden aportar la visió que els i les adults no veiem. Igualment, des de fa mesos i fins després de l’estiu, se celebraran diferents processos participatius per abordar diferents aspectes que preocupen aquest col·lectiu.

Les Jornades per a l’excel·lència de 2024 estaran dividides en quatre blocs, que entre altres àmbits obriran el debat i la reflexió sobre l’emprenedoria, la formació, l’accés a l’habitatge, l’ús de noves tecnologies, el teixit associatu i l’oci, així com sobre els valors dels joves d’avui.

El programa provisional ja està força definit i es poden confirmar ponents de reconegut prestigi i referents en els seus àmbits com l’ex futbolista Bojan Krkic, l’actor i monologuista Marc Buixaderas, l’esportista Mònica Dòria o l’escriptor i filòsof Ferran Sàez, entre altres.

Jornades per a l'excel·lència Esterri 2024 PRESENTACIÓ 2
Presentació a la Diputació de Lleida de les XI Jornades per a l’excel·lència d'Esterri d'Àneu / @DiputacioLleida

Aquest esdeveniment de referència al Pirineu segueix apostant per la participació de centres educatius del Pirineu, que durant mesos preparen treballs de recerca i activitats vinculades a les Jornades.

Una altra finalitat és el creixement territorial. D’aquesta manera, enguany hi haurà representants de totes les comarques de muntanya entre els ponents i també es consolida la participació d’Andorra, amb una estreta col·laboració del seu Govern. Un any més se celebrarà a finals de setembre una sessió prèvia al Principat d’Andorra i ja hi ha converses avançades per celebrar un acte a la Val d’Aran, refermant el compromís d’aquest territori i del Conselh Generau amb les Jornades per a l’excel·lència.

La presentació de l’acte s’ha celebrat aquest matí a la Diputació de Lleida amb la participació del seu president, Joan Talarn, així com del president de les Jornades per a l’excel·lència, Jesús Montoliu, i l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó.

Jornades per a l'excel·lència Esterri 2024 PRESENTACIÓ 3
Presentació a la Diputació de Lleida de les XI Jornades per a l’excel·lència d'Esterri d'Àneu / Joan Tort

Joan Talarn ha qualificat de “magnífica” l’elecció de la temàtica vinculada a la joventut i ha subratllat que “cal fer aquesta refelxió sobre com podem ajudar a fer possible el projecte personal i professional dels joves i les joves i generar oportunitats perquè es quedin al Pirineu”.

Pere Ticó ha agrait el suport de la Diputació per confiar en aquest esdeveniment que ja suma onze edicions a Esterri d’Àneu i ha elogiat la creació d’aquest espai de reflexió sobre el Pirineu.

Finament, Jesús Montoliu ha destacat la singularitat de l’edició d’enguany per la implicació i participació dels i les joves en les pròpies Jornades per a l’excel·lència, ja que està mobilitzant desenes de persones en una sèrie de processos participatius. “La veu dels joves és escoltada i ells i elles són els actors principals de les Jornades des de fa mesos”, i ha afegit que també ho seran durant l’esdeveniment i després amb les propostes que en surtin. La previsió és rebre uns 200 Joves a Esterri d’Àneu. Montoliu també preveu que més d’un miler de persones assisteixin a les Jornades ja sigui presencialment o per streaming.