RAMADERIA

El dron va a veure les vaques

Els ramaders de la raça autòctona Bruna dels Pirineus comencen a valorar fer ús dels drons per anar a veure com estan pasturant les vaques. Aviat la feina diària o setmanal de comprovar el bon estat del bestiar al bosc es podria simplificar i agilitzar gràcies al vol de drons equipats amb diversos sensors o càmeres, sistemes de localització i recompte del bestiar. Per més endavant resta pendent resoldre el repte de la identificació telemàtica de cada animal.
image
photo_camera Fotos cedides Exodronics

Les proves realitzades a finals de l’any passat amb l’empresa Exodronics del Hub Mas Vinyoles de Sant Pere de Torelló, comarca d’Osona, amb dron convencional d’hèlixs o multicòpter i també amb el d’ala fixa o planejament, combinat amb les seves solucions informàtiques de localització i de recompte han demostrat l’eficàcia del sistema com a possible relleu de la visita continuada al bestiar. En cas d’observar alguna anomalia en el bestiar i/o baixa en el recompte, serviria d’avís al ramader per tal que s’acosti el més ràpidament possible a veure les vaques.

El responsable d’Exodronics, Jordi Crespo, explica després de les proves que "han permés als representants de l’associació fer un tast de les possibilitats de l’ús dels drons en la gestió de la ramaderia extensiva. D’una banda l’estalvi de temps i costos que suposa disposar d’un enllaç de vídeo en temps real per monitoritzar els ramats i el territori que eviti desplaçaments a les zones de pastura i, de l’altra, la riquesa d’informació que aporten les eines de post processat informàtic de les imatges tèrmiques capturades pel dron, oferint comptatges georeferenciats dels ramats”.

L’ús dels drons en la gestió de la ramaderia extensiva permet un estalvi de temps i costos que suposa disposar d’un enllaç de vídeo en temps real per monitoritzar els ramats, evitar desplaçaments a les zones de pastura i, de l’altra, la riquesa d’informació que aporten les eines de post processat informàtic de les imatges tèrmiques capturades pel dron, oferint comptatges georeferenciats dels ramats

image-1

Els ramaders associats veuen molt futur en l’ús dels drons i el software complet, amb la identificació telemàtica de cada animal sobretot per vigilar el bestiar quan aquest està durant 7 mesos lliure a les pastures d’alta muntanya. Fins ara les visites es fan cada setmana i en algún cas ja és massa tard per assebentar-se de l’estat d’algun animal. Amb l’ús dels drons, sobretot d’ala fixa o planejament que tenen més autonomia i els sistemes de localització, recompte i identificació de cada animal, el ramader guanyaria en tranquil·litat i en una possible reducció del nombre de baixes durant els mesos d’estiu. Per aquests motius i en les propers mesos, Exodronics i la Februpi continuaran treballant colze a colze per tal de fer possible el ple ús dels avantatges dels drons i dels sistemes informàtics a l’hora d’anar a veure i vetllar pel bon estat dels animals durant tot l’any.

Fotos cedides Exodronics

Més a Pallars Sobirà