MEDI AMBIENT

Concentració al Port del Cantó per demanar l’ajornament de la Llei de l’Agència de Patrimoni Natural

S'ha llegit un manifest impulsat pel Consell d’Alcaldes del Pallars Sobirà, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT) i l’Ajuntament de Bellver.
Manifest 2020-06-03 at 13.20.40
photo_camera Assistents a la convocatòria al Port del Cantó/CCPS

Una cinquantena de persones, entre alcaldes de l'Alt Pirineu - majoritàriament d'ERC - i entitats privades de tot Catalunya, han participat a la lectura d'un manifest, al Port del Cantó (Pallars Sobirà) per reclamar l'ajornament de l'Agència de la Natural. El Consell d'Alcaldes del Sobirà, la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT) i l'Ajuntament de Bellver han impulsat el manifest que denuncia "la falta d'informació, transparència i participació" i el "foment de la creació d'estructures administratives opaques". Els signants, un centenar d'ajuntaments, entitats i empreses del sector forestal, manifesten que l'Agència augmenta "els desequilibris entre zones de Catalunya i afavoreix el despoblament rural".

La finalitat del manifest és la demanda de l'ajornament de l'aprovació d'aquesta Llei fins que no sigui consensuada amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats. Es demana que l'Agència tingui una representació no inferior al 50% del món local, propietaris forestals i òrgans rectors dels espais naturals.

Pla de detall de la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, present a la lectura del manifest el 3 de juny del 2020. (horitzontal)
(Foto: La delegada del Govern a l'Alt Pirineu, Rosa Amorós, present a la lectura del manifest/Marta Lluvich)

El manifest, que han llegit una representació d'alcaldes i entitats, fa una crida a tots els grups polítics, ajuntaments, consells comarcals i la resta d'ens locals del Pirineu i Prepirineu perquè s'adhereixin a les reivindicacions.

Així mateix també demana que no s'incrementi la burocratització de la gestió mediambiental, amb l'increment de despesa que això suposa i que s'augmentin de forma important les dotacions econòmiques destinades en el pressupost de la Generalitat a la gestió dels boscos i dels espais naturals que van a càrrec dels ens locals i els propietaris forestals.

Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, un dels principals impulsors del manifest i la demanda de l'ajornament de la llei, ha reivindicat "la necessitat de trencar les dinàmiques de no tenir en compte l'opinió del territori a l'hora de legislar en matèries que l'afecten de manera directa" i ha recordat que no estan "en contra de la Llei" però si que demana "més informació i consens tan amplis com sigui possible davant la presa de decisions".

Just Serra, president de (BOSCAT) Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals DE Catalunya, ha mostrat el seu "rebuig total" a la Llei i ha dit que el sector se sent "agredit" i ha lamentat que des de fora els hagin de dir com "han de gestionar el territori".

Pla de detall de la lectura del manifest que demana l'ajornament de la creació de l'Agència de la Natura. Imatge del 3 de juny del 2020. (horitzontal)(Foto: Marta Lluvich)
Rosendo Castelló, President del Consorci Forestal de Catalunya, també ha mostrat el "rebuig" a l'Agència "amb els paràmetres que està plantejada". Castelló ha dit que hauria d'estar "gestionada i controlada" per la gent del territori i ha afegit que hi troba a faltar l'abordatge de temes com el canvi climàtic. Castelló ha defensat la biodiversitat en l'àmbit forestal i ha sentenciat que "no està tan malament com es diu".

Ignasi Sans, de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, ha exposat que amb la creació d'aquesta Agència es "dupliquen els tràmits" i apareix una nova "autoritat ambiental". A les empreses aquests fets els crea "inseguretat jurídica", segons Serra, que ha afegit que li agradaria conèixer les diferències entre la futura Agència i Medi Natural.

La presidenta de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Roser Bombardó, ha demanat formar part de l'Agència si s'acaba creant i ha dit que tenen la sensació que serà un organisme "apartat i allunyat" del territori i amb una "visió urbanocèntrica" de la que volen defugir.

Alcaldes com el de Soriguera (al Pallars Sobirà) Josep Ramon Fontdevila, i el de Talarn (Pallars Jussà), Àlex Garcia, s'han expressat en la mateixa línia i han demanat informació i que no es tramiti la Llei d'esquena al territori. Tots coincideixen en el fet que se'ls tingui en compte a l'hora de decidir.

Entre la cinquantena d'alcaldes i regidors que s'han congregat al Port del Cantó hi havia alcaldes de totes les comarques del Pirineu. Molts d'altres de comarques centrals que també han signat el manifest no s'han pogut desplaçar fins aquest punt a l'haver de fer un canvi de regió sanitària per arribar al Port del Cantó (Pallars Sobirà).

La majoria dels càrrecs electes que han participat en la lectura del manifest són d'ERC, inclosa la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran i alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós. Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, principal impulsor del manifest, ha dit que a la lectura d'aquest dimecres hi eren tots els alcaldes convidats.

Un total de 4 Consell Comarcals, gairebé 50 ajuntaments i EMD, a més d'organitzacions empresarials i sectors econòmics, col·legis professionals, associacions de defensa forestal i el sector agrari, s'han adherit al manifest per reafirmar l'oposició a la creació de l'Agència.