RAMADERIA

Apadrina una ovella Xisqueta

L’any 1995 la raça Xisqueta va ser catalogada com a raça en perill d’extinció. Poc a poc s’ha anat recuperant i fa pocs anys ha sortit de l’extinció.
Clara de casa Coix d'Escàs  2
photo_camera Clara és la pastora de casa Coix d'Escàs, a la vall d'Àssua/apadrina.xisqueta.cat

Apadrina una Ovella Xisqueta és un nou projecte col·laboratiu entre els pastors i pastores de la Vall d’Àssua, l’associació Obrador Xisqueta (gestora de la marca Xisqueta) i la Guerrilla del Ganxet de Barcelona.

L’objectiu és ajudar-nos en aquest transitar muntanyenc. Amb l’apadrinament ajudaràs doblement. Per un cantó col·laboraràs en mantenir una ovella adulta amb tot el que suposa (alimentació i tractaments veterinaris) i per altre, donaràs suport financer a l’Associació Obrador Xisqueta perquè continuï la seva tasca per la divulgació d’aquesta raça a través de la producció tèxtil, els tallers per donar a conèixer la llana i les tècniques per treballar-les i les mateixes vivències xisqueta que us apropen any rere any a l’art de la xolla, o a les mateixes pastures de muntanya.

Clica aquí i coneix el projcete 'Apadrina una ovella Xisqueta: https://apadrina.xisqueta.cat/sobre-el-projecte/

La raça Xisqueta

L’ovella Xisqueta és un tipus de raça menuda, robusta, amb un cap petit i sense banyes. Amb taques negres als ulls (ullerada), les orelles, el morro i a l’extrem les potes.

La Xisqueta és una raça autòctona catalana, extremadament sòbria que sobreviu en ambients de gran duresa com el pirinenc.
Des de mitjans del segle XX, aquesta raça ha sofert una progressiva i important disminució censal, que s’ha vist unida a una reducció de la seva zona de distribució. Per això, l’any 1995 la raça Xisqueta va ser catalogada com a raça en perill d’extinció (RD 3322, BOE, núm. 33, 1995), creant-se l’any següent, 1996, l’agrupació dels seus criadors.

Poc a poc s’ha anat recuperant el cens de l’any 1995 sortint fa pocs anys de l’extinció. Actualment està declarada de protecció especial.

comentaris