09.12.2022 |
Viure als Pirineus

Finalitza la reconstrucció de la cabana de pastor d'Estanilles dins el programa de consolidació de l'ós bru

La caseta, situada dins els límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu, proporcionarà un major confort al pastor contractat pel Projecte LIFE+ Piroslife, que gestiona la Generalitat i cofinança la Unió Europea.

507fdf8b-ca0c-4473-8a64-bc9bdc990674
Imatge del pastor vigilant el bestiar.
Finalitza la reconstrucció de la cabana de pastor d'Estanilles dins el programa de consolidació de l'ós bru

La reconstrucció de l’antiga cabana de pastor d’Estanilles, a la muntanya de Boldís al Pallars Sobirà, ha finalitzat aquests darrers dies. La caseta, situada dins els límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu, proporcionarà un major confort al pastor contractat pel Projecte LIFE+ Piroslife, que gestiona la Generalitat i cofinança la Unió Europea. Aquest treballador realitza la vigilància d’uns 1.000 caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós que pasturen durant l’estiu en zona de presència continuada d’ós bru.

La construcció també permetrà gestionar millor les pastures on romanen les ovelles en aquesta estació de l’any, disminuint els desplaçaments diaris del bestiar, i així donar aixopluc als ramaders dels pobles de Boldís Jussà i Sobirà (Lladorre) per fer el maneig del bestiar boví i equí. El suport a la vigilància d’aquests altres ramats, a través de la contractació d’un vaquer, està inclòs en el programa Piroslife des d’aquest any. 

La cabana ha estat promoguda per la fundació Acciónatura, amb el suport econòmic del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’Obra Social “la Caixa”, i d’altres aportacions d’empreses com Disney Store, Carrefour, Hoteles Meliá, Gamanatura i Programa 100% RACC, mentre que els pastors són finançats per la Generalitat i la Unió Europea. L’obra ha esta possible gràcies a la col·laboració de la Unitat Aèria del Cos d’Agents Rurals en el transport del material. 

Per a la reconstrucció de la cabana s’ha signat un conveni de cessió temporal del terreny entre Acciónatura i l’ajuntament de Lladorre, ja que els terrenys on s’ha ubicat la cabana són comunals, propietat d’aquest ajuntament. La cabana ha estat dissenyada per l’arquitecte Josep Bunyesc i construïda per NOEM, amb criteris d’eficiència energètica. El seu impacte visual és molt baix, degut a la seva situació i a la tipologia constructiva, bàsicament, de fusta.

Finalitza la reconstrucció de la cabana de pastor d'Estanilles dins el programa de consolidació de l'ós bru
Comentarios