Un total de 15 joves del Pallars Sobirà aprenen a fer construccions sostenibles en el medi natural

Es tracta d'una tècnica ancestral que ha de servir per reparar parets de pedra seca, empedrats de camins o cabanes de pastor

foto_3217249
photo_camera Joves treballant en la construcció.

Un total de 15 joves estan aprenent diferents tècniques tradicionals com la construcció amb pedra seca, la rehabilitació de forns de calç, cabanes de pastor o antigues cabaneres en el marc del curs Construccions sostenibles en el medi natural. Es tracta d'unes disciplines molt desconegudes que fa que costi molt trobar personal especialitzat per fer el manteniment d'aquest tipus de construccions. Aquesta necessitat ha portat al Consell Comarcal del Pallars Jussà, conjuntament amb l'entitat Reintegra, a organitzar aquesta formació dins del programa Garantia Juvenil. Amb aquest curs, joves que no treballen ni estudien milloren la seva qualificació personal de cara a trobar feina en un àmbit professional amb projecció de futur a la comarca, cosa que incrementa les possibilitats d'inserció als seus participants.

El curs és eminentment pràctic i els joves aprofundeixen en diverses tècniques de construcció amb pedra seca.

La formació consta d'un total de 165 de formació teòriques/pràctiques i un en un període de pràctiques de 120 hores en empreses i entitats dels sectors públic. El projecte, però, inclou també el seguiment personalitzat dels participants per donar-los suport en altres àmbits com la participació social o el coneixement de l'entorn productiu de la comarca.

El President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, ha explicat que amb aquest curs es persegueix integrar joves al circuit laboral que n'havien quedat fora i oferir-los una formació amb sortida laboral a la zona.

Aranda ha dit que al Pallars Jussà hi ha una extensa xarxa de camins que necessita professionals qualificats per recuperar parets o empedrats construïts amb tècniques ancestrals. Aquestes tècniques artesanals són les que ara s'ensenya a 15 joves amb l'objectiu que trobin feina.