01.07.2022 |
Viure als Pirineus

CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

Rescaten mil truites dels tres canals del Pallars Jussà

S'han guardat 50 mascles i 50 femelles autòctones com a reproductors als centres d'alevinatge de Llavorsí i Escaló, al Sobirà
Primer pla d'una truita rescatada al canal de la central de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, el dia 24 de setembre del 2019. (horitzontal)
Primer pla d'una truita rescatada al canal de la central de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà/Marta Lluvich
Rescaten mil truites dels tres canals del Pallars Jussà

Les centrals hidroelèctriques de Molinos, la Plana de Mont-Ros i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, estan realitzant aquesta setmana les tasques de manteniment i aquest fet suposa haver de buidar els canals d'aigua. Previ a aquests treballs l'empresa Forestal Catalana, juntament amb la coordinació dels Agents Rurals, han fet el rescat de truites. Entre els tres canals que hi ha a la comarca s'han rescatat uns 1.000 exemplars. La majoria s'han alliberat aigua amunt o avall de l'indret exacte on s'han rescatat.

Agents rurals i personal de Forestal Catalana fent un rescat de truites al canal de la central de la Pobla de Segur el 24 de setembre del 2019. (horitzontal)

(Foto: Marta Lluvich)

Josep Maria Puigarnau, Agent Major de Fauna, ha explicat que aquest any es portaran 50 mascles i 50 femelles reproductores als centres d'alevinatge d'Escaló i de Llavorsí per obtenir cries. Puigarnau ha assenyalat que en una prova pilot prèvia feta solament amb 5 truites han aconseguit fer sobreviure unes 1.500 cries. Ara ja tenen entre 10 i 12 centímetres i aviat es podran retornar al riu.

Als exemplars que s'escolliran per portar als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí primer se'ls haurà de fer anàlisis genètiques per comprovar que són autòctones i sí donen positiu s'alliberaran als centres.

Els centres d'Escaló i Llavorsí els gestiona el Consell Comarcal del Pallars Sobirà juntament amb les Societats de pescadors locals. L'objectiu és el reforç de les poblacions de truita de la Noguera Pallaresa per tal de fomentar l'exercici de la pesca.

Aquest dimecres van rescatar les truites de la Plana de Mont-Ros i dimarts ho ven fer a Molinos (150) i la Pobla de Segur (800). Durant el rescat de la Pobla de Segur, que s'ha hagut de començar per sota de la central, s'han tret truites força considerables amb un pes de 6 o 7 quilos.

Rescaten mil truites dels tres canals del Pallars Jussà
Comentarios