25.05.2022 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

Recuperen 186 truites autòctones del canal de Gavet durant les tasques de manteniment

Els animals ja han tornat al medi aquàtic i les espècies al·lòctones s'han sacrificat
Pla general on es veu diversos tècnics a dins el canal de Gavet duent a terme el rescat de truites. Imatge facilitada per Endesa el 15 de novembre de 2019 (Horitzontal).
Tècnics a dins el canal de Gavet duent a terme el rescat de truites/Endesa
Recuperen 186 truites autòctones del canal de Gavet durant les tasques de manteniment

Endesa ha realitzat el buidatge periòdic del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà, amb l'objectiu de fer-hi els tradicionals treballs de manteniment i millora que es duen a terme cada dos anys. Abans, però, s'ha rescatat la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquest ecosistema tan particular. En concret, s'han recuperat 186 truites comunes (Salmo trutta) i un exemplar de granota comú (Pelophylax perezi), els quals han tornat al medi aquàtic mitjançant un dipòsit d'aigua amb sistema d'oxigenació. Pel que fa a les espècies al·lòctones, se n'han localitzat només tres exemplars i s'han sacrificat. Totes aquestes tasques s'han dut a terme amb la col·laboració de l'Associació de Pescadors i del cos d'Agents Rurals.

L'operació de rescat s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Se n'ha encarregat l'equip tècnic especialitzat de l'empresa Eccus SL, contractada per Endesa, amb la supervisió dels Agents Rurals.

Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, han recorregut la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó, sempre direcció aigües avall, per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, altres tècnics han recorregut la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per a l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

Els treballs de manteniment i reparació tindran una durada de sis setmanes i suposa l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, que es troba aigües amunt, i la de Gavet i Terradets, que estan aigües avall. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del canal de dos trams, un de 300 metres i un altre de 125 metres de longitud. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar durant la meticulosa inspecció al llarg de tot el canal. A més, es netejarà el fons de les herbes i algues que hi creixen en els dos anys en què el canal es troba operatiu.

Igualment, també es modificaran les tres rampes existents per a sortida de fauna, per tal de facilitar el trànsit de les diferents espècies. La millora s'assolirà amb la instal·lació de petites rampes contínues als punts més baixos de les rampes actuals, i amb llistons travessers que impediran que rellisquin els peus dels animals. Aquesta millora de disseny s'ha fet amb l'ajuda i col·laboració del cos d'Agents Rurals i ja ha sigut provada amb èxit a la nova rampa instal·lada al canal de Balaguer al maig d'aquest any.

Recuperen 186 truites autòctones del canal de Gavet durant les tasques de manteniment
Comentarios