CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

La Pobla celebra la 1a Trobada Internacional de Fallaires

 Joan Reguant, assessor en la candidatura UNESCO, impartirà la conferència "Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc (falles, haros i brandons)
Fallaires la Pobla
photo_camera Un grup de dones fallaires de la Pobla de Segur/Marta Lluvich

Ja és tot a punt perquè el dissabte 14 de de Setembre se celebri la primera Trobada Internacional de Fallaires, aquest any organitzada per l'Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur.

La trobada, en què s'aprofitarà per establir les bases de la creació d'un comitè internacional per a la salvaguarda de les festes del foc, es realitzarà a la Pobla de Segur, més concretament a l'Ajuntament i voltants de Casa Mauri.

PROGRAMA

La recepció dels assistents serà a les 10.30 del matí als jardins de l'Ajuntament.

A les 11, tindrà lloc la inauguració oficial de la jornada de treball per part del president de l'associació, Sr. David Garín, l'alcalde de la Pobla l'Il·lm. Sr. Marc Baró i la directora de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Sofia Isus.

A les 11.30 s'iniciarà la reunió per constituir la Comissió per a la salvaguarda de les Festes del Foc amb tots els representants fallaires. A les 12.30 es farà una petita pausa per fer un cafè.

A les dues del migdia es farà un dinar popular, als mateixos jardins de l'Ajuntament.

En acabat, es faran dos actes paral·lels:

D’una banda, a les 16h a la plaça de l'Ajuntament es farà una exposició i un taller de confecció de diferents tipus de falles, en el qual us demanem la col·laboració. En la mesura del possible, ens agradaria que cada poble fes una falla, per així poder explicar a tothom les diferències i història de les diverses festes pirinenques.

D’altra banda, també a les 16h, al Molí de l'Oli, hi haurà diverses projeccions: del vídeo de la candidatura de les festes del foc, del documental Foc, Boscos i Llegendes, sobre la història de les falles de la Pobla de Segur i d’un documental sobre la festa d'aquest any realitzat per Avenida Studio.

A continuació, a les 17h i al mateix Molí de l'Oli, hi haurà la conferència "Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc (falles, haros i brandons) a càrrec de Joan Reguant, consultor en patrimoni i assessor en candidatura UNESCO i Mirelha Guil, membre del Grup de Recerca en Antropologia del Patrimoni de la Universitat de Barcelona.

Per acabar, a les 18h, hi haurà una cercavila pels carrers de la Pobla, on els representants del municipis fallaires faran una rua amb les seves falles.

Tot seguit, a la mateixa plaça de l'Ajuntament, es farà un ball per amenitzar la cloenda. 

Falles 2014 la Pobla

Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur

L'Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur és l'entitat organitzadora de la 1a trobada Internacional de Fallaires. Les falles de la Pobla són diferents de les d’altres llocs del Pirineu, però en mantenen l’essència. El mànec és de fusta d’avellaner verda, recollida dels boscos humits de la Vall Fosca. La teia que crema és fusta de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. La fusta es modela i s’aferra amb claus, grampillons i fil ferro a la branca d’avellaner.