ENERGIA

Pirineus.Watt impulsa un cicle de jornades sobre el poder energètic del Pirineu

Entre els experts invitats destaquen el catedràtic Mariano Marzo, l’expert en bioenergia Xavier Flotats i l’impulsor de la comunitat ciutadana d’energia del Pallars Jussà Santi Martínez
Xerrada Pirineus Talarn
photo_camera Un xerrada organitzada per l'Associació Pirineus.Watt a Talarn / talarn.cat

Divendres 31 de març de 2023, a les 19 h, el Comú dels Particulars de la Pobla de Segur acollirà la primera de les sessions del cicle de jornades Energia de Proximitat. La iniciativa, que és impulsada per l’associació sense ànim de lucre Pirineus.Watt amb la col·laboració de l’oficina comarcal de transició energètica, pretén donar a conèixer el poder energètic del Pirineu, així com generar debat entorn d’aquest. El cicle de jornades tindrà lloc entre els mesos de març i juny i consta de tres jornades tècniques i de dues visites a instal·lacions generadores d’energies renovables.

Des de l’associació Pirineus.Watt hem organitzat aquest cicle de jornades per posar llum a la foscor en torn el món de l’energia. Parlarem sobre com estalviar en el rebut de l’electricitat, el potencial d’energies renovables com el biogàs produït a partir de purins i dels reptes de la transició energètica en el territori”, explica Arcadi Castilló Cadena, president de Pirineus.Watt. Les jornades i visites tenen lloc en un context d’elevats preus de l’energia i de descarbonització del sistema elèctric, que està portant a la implantació de parcs solars en el territori prepirinenc.

La primera jornada, titulada Què puc fer per estalviar electricitat?, comptarà amb la presència de Santi Martínez Farrero, cofundador de Km 0 Energy i impulsor de la comunitat ciutadana d’energia del Pallars Jussà, i de Carles Sampietro Lara, enginyer industrial a Binommi Enginyeria. S’explicaran aspectes bàsics com els diferents tipus de tarifes elèctriques o els costos d’una instal·lació solar fotovoltaica per a l’autoconsum d’electricitat. L’acte serà conduït per Lorena Farràs Pérez, periodista especialitza en economia verda a La Vanguardia.

Jornades Energia de proximitat

Amb el títol La transició energètica del Pirineu, la segona de les sessions se centrarà en les diferents fonts energètiques renovables amb potencial en el territori. Aquestes són la hidroelèctrica, la biomassa forestal (estella i pèl·let), el biogàs a partir de purí i la solar fotovoltaica. Els experts invitats són Jesús Fernández Rodríguez, cap de l’àrea d’Enginyeria Forestal de Forestal CatalanaXavier Flotats Ripoll, professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya, i Càrol Coll, membre de l’equip tècnic de Som EnergiaXavier Tarraubella Mirabet, historiador especialista en l’explotació hidroelèctrica del país, conduirà la jornada. La sessió anirà acompanyada, l’endemà, d’una visita guiada a la planta solar fotovoltaica de l’Espassera, ubicada al terme municipal de Talarn.

La tercera i última de les jornades tindrà com a invitat al catedràtic de la Universitat de Barcelona Mariano Marzo, qui parlarà sobre si L’energia serà 100% renovable? Reptes de la transició energètica i el desenvolupament. L’acte serà conduït per Gonzalo Rivas, geòleg-investigador de la Universitat de Barcelona. L’endemà, es visitaran les instal·lacions de fabricació d’estella i pèl·let de Forestal Catalana, a Vilamitjana, que proveeixen l’Hospital del Pallars.

Sobre Pirineus.Watt

Pirineus.Watt és una associació sense ànim de lucre que té com a raó de ser posar en valor el patrimoni hidroelèctric dels Pirineus. En el marc d’aquesta missió, impulsa i col·labora en l’organització d‘activitats culturals i jornades divulgatives. En aquesta mateixa línia, l'associació assessoria i col·labora amb ajuntaments, consells comarcals i altres ens públics o privats.

comentaris