El passat dilluns 17 de gener, es va celebrar la Jornada “Parlem de sobirania energètica al Pallars: les comunitats energètiques” a través de la plataforma Zoom, on es va comptar amb vint-i-dos assistents.
La jornada va ser organitzada per Pallarsactiu, en col·laboració amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, per tal de conscienciar el territori de la importància de la transició energètica, donar a conèixer la figura de les Comunitats Energètiques i escoltar les experiències, inquietuds i projectes del sector privat, en matèria d’energies renovables.
Va ser la segona trobada organitzada per Pallarsactiu i l’ACAPA en matèria d’energies renovables, precedida de la del passat abril de 2021, on es va introduir la població en el concepte de transició energètica i els tipus de fonts renovables.
Aquesta segona jornada, es va centrar en el sector privat, en posar llum en la transició per part de persones físiques i jurídiques: tant aquells que han donat el pas a les energies renovables per conèixer la seva experiència; aquells que tenen un projecte per tirar endavant i aquells que n’estan interessats però no saben com fer-ho.
Es va comptar amb ponències d’alt nivell tècnic per part d’empreses coneixedores del sector:
La primera ponència va ser a càrrec de Santi Martínez, de l’empresa KM0 Energy: “Introducció a les comunitats energètiques i les seves possibilitats, perquè no ens hi sumem? – què és possible ara? Què serà possible en breu?”. Acte seguit, va intervenir Jordi Duat de l’empresa urgellenca PEUSA, en relació a l’autoconsum compartit i experiències reals en empreses. Per últim, va tancar la triada de ponències Antoni Franquesa, de Factor Energia, en una exposició sobre els ajuts que es poden sol·licitar actualment en la matèria i els que estan per arribar, tot ressenyant que cal aprofitar el context actual per a fer el canvi.
Les energies renovables són la clau de volta d’un futur immediat i el territori no en pot quedar al marge. Tan les administracions públiques locals com les empreses privades hem de treballar-hi, anant en la mateixa direcció en quant a generar més energia neta, renovable i sostenible.
Finalitzada la jornada, seguim amb la voluntat de recollir els projectes, neguits, dubtes i plantejaments del sector privat, per buscar solucions juntament amb empreses especialitzades en la matèria com ho són PEUSA i Factor energia – accionistes de Pallarsactiu - i KM0 col·laborador i impulsor de projectes en la zona.
Cada territori ha de trobar el model més adequat i adient, i per això, és important conèixer el que ens planteja el ciutadà de peu i empresari privat, i saber l’opinió dels experts que han participat a la jornada.
Pallarsactiu, dins del seu àmbit d’actuació, els Pallars Jussà i Sobirà, conjuntament amb altres entitats del territori i amb els seus accionistes, promourà i ajudarà perquè aquesta transició energètica faciliti el control de l’energia des de i pel territori.