OBITUARI

Mor Xavier Bada, exalcalde de la Pobla de Segur, diputat i defensor del Túnel de Salau

Ha traspassat aquest diumenge, dia 2 de gener, als 88 anys d'edat,
Xavier Bada
photo_camera Xavier Bada al centre de la imatge

Aquest diumenge passat, dia 2 de gener, va morir als 88 anys d'edat, Xavier Bada i Amatller, alcalde de la Pobla de Segur entre el 1987 i el 1991 i diputat al Palament de Catalunya durant la segona i la tercera legislatures per CiU. Va néixer a Mataró (1933), va estudiar a l'Escola Pia de Santa Anna i més tard es va establir a la Pobla de Segur, on va presidir algunes cooperatives agràries i també va col·laborar en la promoció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Va rebre la Creu Oficial de l'Orde Civil del Mèrit Agrícola del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Va ser conseller nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), un dels fundadors de la Fundació Roca i Galtés i membre del Consell Comarcal del Pallars Jussà. A les eleccions municipals de 1987 va ser escollit alcalde de la Pobla de Segur i també va ser diputat a la Diputació de Lleida. Va ser diputat electe al Parlament de Catalunya a les eleccions de 1984 i 1988, a les llistes de Convergència i Unió. on va ser president de la Comissió d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de 1984 a 1988.

Xavier Bada va ser un defensor de la construcció del túnel de Salau per unir Catalunya amb França, des del Pallars Sobirà fins a l’Arieja. Occitanista convençut, Bada va ser un dels membres més destacats de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), on va participar activament com a membre de la junta directiva i també com a jurat del premi Josep Maria Batista i Roca-Memorial Enric Garriga.