PATRIMONI

Més de 180 persones participen a la inauguració de la rehabilitació de les adoberies de Tremp

El proper dia 5 es celebrarà una nova jornada de portes obertes i l’itinerari restarà obert a partir d’avui, de manera que que permetrà gaudir-ne ja aquesta Setmana Santa

inauguracio adoberies
photo_camera Més de 180 persones participen a la inauguració de la rehabilitació de les adoberies de Tremp / CCPJ

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol i l’alcaldessa de Tremp, M. Pilar Cases, han inaugurat avui les obres de rehabilitació de les antigues Adoberies de Tremp i de l’itinerari de la Font Vella.

L’ajuntament de Tremp va començar a donar forma a aquest projecte en el període 2003-07 i posteriorment va caure en l’oblit fins que la concertació amb el Consell Comarcal que n’ha cercat el finançament l’ha fet possible.

adoberies Tremp inauguració 2
El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'alcaldessa de Tremp durant l'acte d'inauguració de les adoberies de Tremp / CCPJ

Les actuacions les han realitzat dues empreses pallareses, Enric Mitjana i Excavacions Carmona, amb un pressupost total de 310.000€, aportats en un 41% per la Generalitat amb fons europeus FEDER, un 21% per la Diputació de Lleida i un 38% pel propi Ajuntament.

Els treballs també permetran estudiar i identificar altres activitats industrials que al llarg dels temps s’han dut a terme a l’entorn del barranc de la Font Vella com un escorxador, una destil·leria, un obrador de tint i els 4 edificis que aplegaven les 8 adoberies documentades des de l’edat mitjana i que van mantenir la seva activitat fins a finals del segle XIX, i en els registres en figura només una l’any 1925.

adoberies Tremp inauguració
Més de 180 persones participen a la inauguració de la rehabilitació de les adoberies de Tremp / CCPJ

Aquest projecte ha permès recuperar l’adoberia més gran, de titularitat municipal. A la planta baixa es poden admirar encara les instal·lacions amb que es duia a terme la complexa tècnica de l’adobat tradicional, mentre que a la primera planta s’ha reconvertit en un nou espai obert  la ciutat . Aquest espai connecta la ciutat amb un tram del redescobert “camí ral de muntanya” i també amb el camí que condueix cap al riu Noguera.

Aquests espais s’entenen com un patrimoni industrial que mostra el paisatge productiu que va marcar un modus vivendi i operandi al llarg dels segles d’un gran nombre de famílies dels municipis de Tremp i també Talarn, donat que fins el 1956 el barranc de la Font Vella va marcar el límit entre aquests dos municipis.

A l’acte d’inauguració també hi ha participat, Josep Lluís Sirvent, net i besnét d’adobers trempolins, que ha fet memòria de els vivències dels seus abans passats recordant la duresa amb que duien a terme el seu treball.

L’actuació també ha recuperat l’entorn de la Font Vella com l’espai de socialització que havia estat. L’itinerari comunica la zona de les adoberies amb els baixos de l’antic convent, actual alberg de joventut, travessant les magnífiques arcades del pont romànic de Sant Jaume tot seguint el barranc aigües avall, fins a la carretera de Vilamitjana.

comentaris