El Comú de Particulars, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, ha impulsat el retorn del cant gregorià Stabat Mater a la Pobla. Es tracta d’un himne que retrata el patiment de Maria durant la crucifixió del seu fill. L’Stabat Mater de Mn. Tàpies es presentarà per primera vegada amb l’orquestra Camerata Granados i la Coral Verge de Ribera i amb arranjaments de Pau Romero-Andreu, que dirigirà el concert. Serà el diumenge dia 31 de març a les 18.00 h. a l’Església Mare de Déu de Ribera.
La labor de recerca i recuperació del patrimoni del Comú de Particulars, l’Ateneu Cultural de la Pobla de Segur, i amb la participació de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, ens porta la figura de Mossèn Josep Tàpies i Sirvant, sacerdot i compositor, amb el seu renovat Stabat Mater, en un programa que es completa amb Les set últimes paraules de Crist a la creu de Joseph Haydn.
Mn. Tàpies arribà a la Pobla de Segur l’any 1892, encara que no fou fins el 1905 que va començar com a organista interí de l’Església Mare de Déu de Ribera.
D’entre tota la seva producció, Mn. Tàpies ofereix al poble que l’acull dues obres que han arribat fins als nostres dies i que any rere any s’han pogut escoltar, ja que, en paraules de molts poblatans, s’han cantat “tota la vida”. Estem parlant de l’Stabat Mater i dels Goigs a la Verge de Ribera, revisats per Mn. Tàpies i Mn. Valls a començaments del segle XX.
El patiment de la Mare al peu de la Creu es veu reflectit en les paraules que recull l’Stabat Mater, una seqüència gregoriana llatina que va aparèixer al segle XIII. Malgrat constar de vint versos, Mn. Tàpies només en musicà els deu primers, fent gala d’un estil senzill, que prioritza la intel·ligibilitat del text, amb una textura de melodia acompanyada i utilitzant el cor de manera homofònica. A més, aquest tractament de les veus permet una major comprensió de l’obra i una major aproximació al poble, que és a qui va dirigida la peça. La popularitat i l’estima que es professa a la Pobla per aquesta música és, sens dubte, la prova que Mossèn Tàpies va aconseguir el seu objectiu. En aquesta ocasió, podrem gaudir de l’estrena d’una reinterpretació d’aquest Stabat Mater, original per a orgue i cor, encarregada pel Comú de Particulars a Pau Romero-Andreu, que en proposa la versió per a orquestra de cambra i cor.
Coral Verge de Ribera
Amb la voluntat de recuperar una tradició musical que es remunta a principis del segle XIX, la Coral Verge de Ribera de la Pobla de Segur va néixer l'any 1994 sota la direcció de Mn. Agustí Romero i Aixàs. Amb un extens repertori a quatre veus mixtes, ha ofert concerts a la Pobla de Segur, Lleida, Andorra i Barcelona, entre d’altres, a més de cantar en diferents actes religiosos i celebracions. D'aquesta coral, també en surt l'any 2001 la iniciativa de fer una trobada anual de corals del Pallars i l’Alta Ribagorça. Actualment, la Coral participa en diferents produccions com Cors Operístics o Lleida. Canta sota la direcció d’Albert Royes, mestre de música de la ZER Pallars Jussà.
Pau Romero-Andreu
Inicia els seus estudis de música i trombó al Conservatori de Lleida, on aconsegueix el Premi d’Honor de Grau Elemental amb 11 anys. L’any següent, entra a formar part de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), de la qual ha estat membre durant gairebé una dècada. Als 17 anys, debuta amb l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida i acaba els seus estudis musicals obtenint el Premi d'Honor de Grau Professional amb la màxima qualificació abans de ser admès a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). L’any 2015 finalitza el Grau Superior de Música amb Matrícula d'Honor en el seu projecte de final de carrera.
Els següents anys cursa el seu Màster d'Interpretació a la Hochschule für Musik und Theater de Munic, que compagina amb la feina com a academista a l’Orquestra Filharmònica d’Augsburg. Ha estat membre de la Penderecki Academy Orchestra, que l’ha portat a actuar per escenaris d’Alemanya i Polònia; de l'Orquestra del Pacific Music Festival (PMF), amb concerts per diferents auditoris del Japó com els de Sapporo, Tokyo i Yokohama, i de la Britten-Pears Orchestra, amb la qual ha debutat al Royal Festival Hall de Londres.
Al llarg de la seva trajectòria ha tingut el plaer de treballar amb directors d’àmbit internacional com Manel Valdivieso, Josep Pons, Jun Märkl, Karl-Anton Rickenbacher, George Pehlivanian, Andriy Yurkevich, el compositor Krystof Penderecki, Marin Alsop i Valery Gergiev, entre altres. Després d’anys dedicant-se a la interpretació, comença a estudiar direcció d’orquestra a Madrid amb Borja Quintas i finalitza els seus estudis al Conservatori Superior de Música d’Aragó (CSMA). També s’ha format amb Miquel Rodrigo, Vladimir Ponkin, Dimitris Botinis i Rui Pinheiro i, en l’àmbit coral, amb Elena Ruiz, Josep Vila i Lluís Vilamajó, entre altres. Actualment, compagina la docència amb la direcció de Camerata Granados i, des d’aquesta temporada, de la Banda de Música Roig Tardà d’Alfarràs.
Camerata Granados
Nascuda la tardor del 2021, aquest ensemble simfònic aplega 15 músics, en la seva majoria de les comarques de Lleida, amb els estudis superiors d’interpretació. Impulsada per Pau Romero-Andreu, pretén posar en valor el talent jove del territori. A més, Camerata Granados es defineix com una agrupació amb valors socials i amb esperit col·laboratiu. Fruit d’aquest interès, l’orquestra organitza anualment concerts oberts a la participació de corals amateurs, i solistes i artistes de trajectòria reconeguda com Marta Bonet, Francesc Jové, Iolanda Dolcet, Kammamarlo i Eva Salas, entre altres. Camerata Granados és formació resident de l’Auditori Enric Granados de Lleida.