La història d’una vaca en uns terrenys destinats a una estació d’esquí guanya el Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

Un relat que narra la petita venjança d’una vaca que topa a les construccions de ciment del que hauria d’haver estat una estació d’esquí s’ha endut el primer premi de la segona edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca. El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella), ha entregat els 500 euros del guardó a Montse Milan Moliné, mestra de primària d’Esterri d’Àneu, que sota el pseudònim Mar Salada, va presentar el relat ‘Plof!’

Tots els premiats i jurat
photo_camera Tots els premiats i el jurat del concurs

A la cerimònia d’entrega, que es va celebrar ahir a la tarda al Museu Hidroelèctric de Capdella i que va estar dirigida pel poeta i recitador Josep Pedrals, es va atorgar el segon premi a la periodista i Cap de Cultura de TV3, Olga Miró. Amb el pseudònim Pont de Rus, el relat ‘Corre, corre, corre’ descriu el viatge en cotxe des de la Pobleta de Bellveí fins al telefèric de Salllente. Per fer-ho, cada paràgraf està emmarcat amb les onomatopeies de l’acció que està realitzant. El segon premi està dotat amb 300 €.

El tercer premi, valorat en 200 €, se l’ha emportat el relat ‘Pels pèls’, en el qual s’explica la fugida de tres homes: un soldat, un amant i un pastor. La seva autora, Marta Boleda, natural de la Vall Fosca i veterinària de professió, es va presentar sota el pseudònim Tinke. En el relat, es narra perquè “tots fugim d’alguna cosa”.

Els dos accèssits, valorats en 100 € cadascun, han recaigut en Gemma Blanch Macián (pseudònim, Nom de Plume) pel relat ‘Sempre Junts’ i en Xavier Valls Torner amb el relat ‘Ofèlia i Casimir’ , presentat sota el pseudònim Raskòlnikov. El premi és un lot de productes de la Vall Fosca que conté llibres, editats pel Museu Hidroelèctric, i gastronomia (patés i xolís).

Promocionar la marca Vall Fosca

La segona edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca ha rebut 53 propostes, de les que s’han seleccionat les cinc premiades. El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca “Vall Fosca”, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella, que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.

Els relats, que tenen com a escenari principal La Vall Fosca, s’editaran en un llibre en un termini de cinc anys. L’organització també organitza des de fa 13 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.