GENT GRAN

La fiscalia denuncia la residència de Tremp per homicidi imprudent per la mort de 64 usuaris per covid

Considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en les defuncions
Pla general de la residència Filella de Tremp el 3 de novembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Residència Fiella de Tremp / Marta Lluvich

La fiscalia de Lleida ha presentat aquest dijous al jutjat de primera instància de Tremp una denúncia contra la residència Fiella de Tremp pels delictes d'homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat al treball. Després d'un any d'investigació, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, el ministeri públic considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en el brot de covid detectat al novembre de 2020 que va causar la mort de 64 dels 142 residents. La fiscalia apunta concretament a la llavors directora del centre i a la responsable d'Higiene Sanitària, a qui els atribueix "dèficits organitzatius" que van propiciar el tràgic desenllaç.

Segons la Fiscalia, aquestes disfuncions consistirien en l'incompliment del Pla de Contingència, la falta de previsió, control i supervisió de la direcció i la no assumpció de les recomanacions fetes pel Departament de Salut.

A la denúncia, el ministeri públic recull que "s'han constatat defectes greus en la sectorització dels positius, en l'ús dels Equips de Protecció Individual dels treballadors, en el tractament d'aliments, vestuari i residus i, molt especialment, en l'assistència sanitària als contagiats".