FIRES I TRADICIONS

La Fira ramadera de la Pobleta creix en nombre d’activitats i visitants

Han visitants la Fira més de 6.500 persones i ha comptat amb 70 expositors, entre parades i demostracions d'oficis

Fira Torre de Capdella
photo_camera Josep Maria Dalmau, alcalde de la Torre de Capdella, i altres autoritats a la Fira de la Pobleta de Bellveí/Batlló
Aquest any, al voltant de 3000 persones van visitar la fira el dissabte, i unes 3500 ho van fer el diumenge al mati. El 6è Concurs de Cavall Pirinenc Català, en què van participar uns 40 animals, va tenir un èxit especial, per l’espectacularitat del concurs. En aquesta edició, l’Associació de Cavall Pirinenc Català del Pallars va oferir als assistents un tast de carn de poltre durant el concurs, per tal de donar a conèixer aquesta carn i promoure’n el consum.

El president de la Federació Cavall Pirinenc Català, Joan Moret, va ser present en l’acte i va expressar en el seu discurs els problemes amb què s’enfronten actualment que són l’amenaça de la fauna salvatge al bestiar i la retallada en la comptabilització de les hectàrees en zones d’alta muntanya en el moment de realitzar la Declaració Única Agrària (DUN).

L’Alcalde, Josep Maria Dalmau va expressar el seu suport al president de la Federació, i va animar als ramaders a seguir lluitant per mantindre les seves explotacions i la seva participació a la Fira.

Les activitats de la tarda i la nit del dissabte van tenir també un gran èxit de participació. Destaca com a novetat d’enguany, el correfoc de la colla de Diables de Riudoms que van recórrer els carrers de la Pobleta de Bellveí amb la traca final a la plaça principal del poble.

Han visitants la Fira més de 6.500 persones i ha comptat amb 70 expositors, entre parades i demostracions d'oficis

En aquesta edició també es van exposar una desena de tractors antics, que es van poder veure en funcionament. El diumenge, dia en què es van aplegar més de 3.500 persones, els actes es van centrar en el 23è Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus i la mostra i mercat de raça bruna, i d’altres races de vaca, com salers, llemosina i flevick. En total, es van portar més de cinquanta vaques a la fira. I els dos dies de fira també es van exposar ovellesi corders de raça xisqueta, la raça autòctona de la zona.

El sub-director general de Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Xifra va participar en l’acte de lliurament de premis del concurs de raça bruna. Dins dels parlaments de les autoritats, el subddirector general va expressar que treballarien per solucionar el tema de la reducció de les hectàrees en la DUN, i que els temes que preocupen als ramaders, els abordaran per tal de donar-hi solucions.

A la Fira també es va inaugurar l’exposició 'A Estudi' realitzada pel Museu Hidroelèctric de Capdella i els veïns i veïnes de la Vall, i que recrea una aula d’escola que es podria ubicar entre 1900 i 1975. Aquesta exposició representa un exercici de memòria per recuperar una part del patrimoni cultural de la Vall, una de les línies de treball del Museu Hidroelèctric de Capdella.

Davant de la bona acollida, l’exposició es mantindrà durant tot el mes d’octubre i es podrà visitar els caps de setmana a la casa de la vila de la Pobleta de Bellveí..

Fira gastronòmica

El corder va ser el protagonista de la fira també a taula, amb el menú típic d’aquesta fira que inclou girella i cap i pota de corder, com a plat principal, el sopar va incloure plats amb corder.