ESQUÍ DE MUNTANYA

Èxit de participació a l'Open Vall Fosca

La parella formada per Nacho Cano i Tony Fernández han estat els guanyadors de la 15a edició. En la categoria femenina, les vencedores han estat Júlia Casanovas i Inka Bellés

Open Vall Fosca 2019
photo_camera Un moment de l'Open Vall Fosca 2019/Ajuntament de la Torre de Capdella

Amb un dia que començava fred, però que ràpidament veia apujar el termòmetre a temperatures molt elevades, els 136 equips participants han gaudit d’una gran cursa. La parella formada per Nacho Cano i Tony Fernández, amb un temps de 2 hores i 56 minuts, han estat els guanyadors de la 15a edició de la Travessa Internacional d’Esquí-Alpinisme Open Vall Fosca, que ha organitzat aquest dissabte 16 de febrer el Club d’Esquí de La Pobla de Segur i l’Ajuntament de la Torre de Capdella. En la categoria femenina, les vencedores han estat Júlia Casanovas i Inka Bellés amb un temps de 3 hores i 55 minuts.

Pel que fa als equips mixtes, els guanyadors han estat els corredors locals Marta Riba i Gerard Garreta del Club d’Esquí de la Pobla de Segur, amb un temps de 3 hores 24 minuts.

Open Vall Fosca 2019 (2)

Una cursa per gaudir

L’organització va poder treballar els dies abans de la cursa per dissenyar l’itinerari més segur, tenint en compte que sobretot a les primeres hores, la neu era dura i una molt bona tècnica seria aquest any decisiva per als participants. L’itinerari també va incloure crestes on calia anar encordat, i descensos espectaculars amb trams alpins de gran bellesa. El recorregut de 21 km i un desnivell acumulat d’uns 2.100 metres, es va traçar per una zona segura al voltant de la zona de Rus.

Així els participants van passar de la collada de Fontsobirana, cap als estanys de Morera, Salado, Travessan, Francí i fins al Castell de Rus, i la tornada pel crestell de Rus i buscant el GR11 fins a Tapat, per acabar fent l’últim ascens per tornar a la collada de Fontsobirana i enfilar la baixada final a Sallente.

El divendres a les vuit del vespre es va fer el brífing informatiu per als corredors, on se’ls va explicar el recorregut i se’ls va especificar el material obligatori que havien de dur i els diferents escenaris que es trobarien durant la cursa per tal d’anar els més preparats possible.

Ahir al matí,es va iniciar la jornada amb el control del material de seguretat. El temps estable ha permès fer el control d’arva (aparell de recerca de víctimes d'allaus) i a les 9 del matí poder donar el tret de sortida de la travessa d’esquí de muntanya. Els participants han gaudit del domini del sol i d’un cel serè que els ha acompanyat fins al final de la competició, i on han pogut gaudir dels paisatges impressionants de la Vall Fosca. Els participants han valorat molt positivament l’organització, el traçat i l’espectacularitat del recorregut, que aquest any transcorria en una zona menys coneguda de la Vall Fosca.

Finalment, es van lliurar els premis als guanyadors, i al voltant de 500 persones han pogut gaudir d’un complet dinar popular a la carpa ubicada a la Plana de Mont-ros.

L’Open Vall Fosca és una de les proves més multitudinàries que es diputen a Espanya dins d’aquesta especialitat. La prova d’això és que manté l’afluència d’inscripcions, tot i no ser una cursa que puntuï per a cap competició oficial.

Se celebra a l’entorn incomparable de la Vall Fosca i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des del 1995, i avui ha tornat a demostrar el seu esperit competitiu. És també una festa dins del món de l’esquí-alpinisme per cadascun dels corredors i acompanyants que hi han estat presents, i que repeteixen edició rere edició.

Per poder dur a terme l’Open Vall Fosca, calen més de 100 voluntaris, molts d’ells ubicats a la muntanya, en els diferents punts de control.