Talarn compta amb un nou Espai Patrimonial al voltant de la central hidroelèctrica

L'antic taller elèctric s'ha habilitat per acollir una sala d'exposicions permanent, gestionada pel consistori, i on s'ha ubicat de forma fixa la mostra "El Pallars il·lumina Catalunya", que compta amb una trentena de peces cedides pel Fons Històric de la Companyia. A més, gràcies a una petita intervenció, es pot contemplar la sala de màquines de l'equipament a través d'unes grans vidrieres.

endesa
photo_camera Imatge del nou Espai Patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn.

Endesa i l’Ajuntament de Tremp van inaugurar aquest dissabte l’Espai Patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn amb l’objectiu de crear-hi un espai cultural visitable. Així, s’ha habilitat l’antic taller elèctric de l’equipament com a sala d’exposicions permanent, que serà gestionada pel consistori, i en la qual s’hi ha instal·lat de forma fixa la mostra “El Pallars il·lumina Catalunya”, després de la seva singladura pel Principat en els últims anys.

Com a complement de l’exposició, que compta amb una trentena de peces cedides pel Fons Històric d’Endesa, també s’ha realitzat una petita intervenció per tal de poder observar el funcionament de les instal·lacions. D’aquesta manera s’ha habilitat una petita sala a l’exterior de la central des de la qual, i a través d’unes grans vidrieres, es poden contemplar els alternadors i les turbines sense la necessitat de transitar per la sala de màquines i, per tant, sense interferir en el treball de l’empresa.

L’acte el van presidir la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, i l’alcaldessa de Talarn, Inés Moré, acompanyats de la resta de membres dels consistoris i altres autoritats locals.

L’exposició “El Pallars il·lumina Catalunya” es va inaugurar fa quatre anys a Tremp i durant aquest període ha fet parada a diverses poblacions per commemorar el centenari de les hidroelèctriques al Pirineu català i explicar de manera divulgativa el paper d’aquestes instal·lacions del Pallars en la industrialització de Catalunya i en la transformació econòmica, social i paisatgística del territori, entenent aquests centres de producció d’energia elèctrica com a patrimoni industrial singular que cal posar en valor.

Una turbina Pelton de dimensions petites, un regulador hidràulic, un transformador, un comptador portàtil, fusibles, una taula de despatx i una màquina d’escriure antigues. Aquestes són algunes de les peces que el Fons Històric d’Endesa ha lliurat de manera temporal per tal de participar en la exposició i emfatitzar els factors tecnològic i humà com a elements claus en la producció d’energia elèctrica a Catalunya. A més, com a novetat s’ha incorporat a la mostra el quadre de comandaments original de la central.

Així, d’una banda es presenta el context d’un Principat on la seva base energètica mancava de carbó, electricitat i hidroelectricitat i com Endesa i les seves predecessores van aconseguir desenvolupar la producció a principi del segle XX aprofitant la força dels rius i garantint, d’aquesta manera, la prosperitat industrial. Barcelona va passar a ser una ciutat il·luminada i Catalunya es va convertir en una de les principals zones industrialitzades d’Europa. D’altra banda, l’exposició dóna importància a l’aportació humana, sense la qual no hauria estat possible tirar endavant el projecte, tant de treballadors de peu com de persones emprenedores com Emili Riu, Carles Montañés o Federick Stark Pearson, que van construir les tres primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu.

La creació de l’Espai Patrimonial respon a la voluntat de crear un itinerari turístic i cultural al Pallars Jussà entorn el món de les centrals hidroelèctriques i la història que les envolta. De l’11 de setembre fins al 17 de juny de 2017, la central es pot visitar els dissabtes a les 10 i a 11,30h i també concertar visites els dijous i divendres, trucant al centre d’atenció de visitants del Pallars Jussà, Epicentre. Les visites són guiades i tancades en grups de màxim 25 persones.