CULTURA POPULAR

Els Raiers de la Noguera Pallaresa celebren el 40è aniversari de la seva diada i tornaran a baixar de nit

La diada vol recuperar la memòria històrica i posar en valor l'ofici de raier al Pirineu català

Raiers la Pobla
photo_camera Els Raiers de la Pobla

Aquest any se celebra el 40 aniversari que un grup de poblatans van tornar a fer baixar els rais pel riu Noguera Pallaresa amb un únic objectiu: recuperar la memòria històrica i posar en valor l'ofici de raier al Pirineu català. Per commemorar l'aniversari, els raiers tornaran a baixar de nit amb l'espectacle 'Cartes d'un raier' aquest divendres dia 29 a la nit al Pont de Claverol (Pallars Jussà) i, a més, durant el dissabte es farà un mural commemoratiu dels Raiers al poliesportiu. El diumenge al matí tindrà lloc l'acte central de la festa amb la baixada de raiers des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol. Les embarcacions sortiran a les 11.30 hores de la presa i, durant tot el matí, hi haurà el Bus Rai que portarà els visitants als llocs des d'on es pot observar millor la baixada.

La festa dels Raiers ja comença el divendres amb la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. Dissabte té lloc l'Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un bon esmorzar de forquilla per a tots els participants. Aquest any, per primer cop, els més petits de la casa podran participar en l'Espardexics, una versió adaptada als infants de l'Espardenyada. Aquells que no participin en l'espardenyada podran acostar-se a l'Espai Raier, on es faran visites guiades i s'inaugurarà l'exposició fotogràfica 'Els Raiers de Nargó'.

La tarda de dissabte s'omplirà de cultura amb la xerrada 'La cançó del Raier: el Verdaguer més genuí' i l'actuació musical del grup 'Aires del Montseny'. Al sopar del dissabte, que aplega més de 500 persones, es farà entrega de la Ganxa d'Or.