15.08.2022 |
Viure als Pirineus

Els escriptors del Pallars recomanen literatura de vi

En el marc del projecte Biblioteques amb D.O. que vol acostar el vi i diverses manifestacions culturals als lectors, la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp presenta una guia de recomanacions literàries sobre el vi, gràcies a uns col•laboradors d'excepció com són els escriptors.

Tremp
Tremp.
Els escriptors del Pallars recomanen literatura de vi

Sis autors pallaresos comparteixen les seves preferències literàries en relació a poesia, assaig o novel•la en les quals el vi hi té un paper decisiu. En la guia trobem les prescripcions dels autors Maria Barbal, Rosa Bernat, Pep Coll, Jordi Creus Núria Garcia Quera, Dolors Millat.

Les propostes són variades, des d'obres clàssiques com; Antologia d'extractes, sentències i preceptes, de Joan Estobeu (recomanat per Pep Coll), Rubaiyyat, d'Umar Hayyam (recomanat per Rosa Bernat); o obres de relat històric com La vinya i el vi a Catalunya, de Jordi Llavina (recomanat per Jordi Creus), El llibre del vi, de Plini el Vell (recomanat per Dolors Millat)o el poema “El Vi” de Vicent Andrés Estellés, cantat i recitat per Ovidi Montllor (recomanat per Maria Barbal). La novel•la prescrita és El festí de Babette, d'Isak Dinesen (recomanat per Núria Garcia Quera).

En edicions anteriors la Biblioteca ja havia demanat a diferents agents del territori quins llibres podien aconsellar als usuaris de biblioteca. L'any 2014 va publicar una guia elaborada gràcies als cellers de la comarca, i l'any 2015 protagonitzada per pallaresos relacionats amb el món del vi del sector de la pagesia, l'hosteleria, la promoció etc. L'objectiu de les guies és donar visibilitat a la lectura, per tal que traspassi l'esfera íntima i personal cap a un model més social, que ajudi a la valoració de la lectura en la societat.

-----------

El vi

No podia faltar el vi

damunt la taula.

Una solemnitat, un ritu que venia

des de la nit: el vi encenia la taula,

encenia la casa, encenia la vida.

Vicent Andrés Estellés, El llibre de les meravelles. València: Tres i Quatre, 2001

Cantat i recitat a Ovidi Montllor, Crònica d’un temps, Barcelona: Discmedi, 1997.

Recomanació de Maria Barbal

Els escriptors del Pallars recomanen literatura de vi
Comentarios