Des de la seva adquisició al 2018 pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’increment de recollida de residus, tot i les discontinuïtats del servei per la situació actual de pandèmia, ha estat espectacular i tot apunta a que anirà en augment, ja que els usuaris van coneixent el servei i emmagatzemen residus a casa per dipositar-los en la deixalleria mòbil en les estades programades al nucli de població.
La gran acceptació del servei ha fet també que més municipis hagin sol·licitat la seva presència en diferents nuclis la qual cosa ha afavorit també aquest increment de recollida. En un any la deixalleria mòbil haurà passat una vintena de nuclis de tretze municipis diferents.
La deixalleria mòbil, que consisteix en una caixa metàl·lica de 30 m3 amb diferents contenidors i compartiments i transportable pels mateixos camions que realitzen la recollida de paper i envasos, té com a objectiu facilitar als habitants de nuclis petits la recollida d’aquest tipus de materials que no es poden dipositar en els contenidors de la via pública.
Aquest servei complementa les deixalleries fixes de La Pobla de Segur, Tremp i Isona, fent que els usuaris no s’hagin de desplaçar i funciona a partir d’un calendari consensuat amb els diferents ajuntaments.
D’aquestes 40 tones recollides durant el que portem d’any per la deixalleria mòbil, cal destacar els 340 litres d’oli de cuina usat, 29 kg de piles, 28 m3 de roba usada, així com tòners d’impressora, medicaments caducats, bombetes i fluorescents, entre altres materials que molts haurien acabat al contenidor del rebuig.
Segons ha indicat el President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, aquest augment de la demanda i de la recollida de residus, ha fet que el Consell Comarcal es plantegi l’adquisició d’una nova deixalleria mòbil, d’aquesta manera se’n destinaria una a la zona Sud del Pallars Jussà i l’altra a la zona Nord, la qual cosa permetria incrementar la freqüència de les estades als diferents nuclis.