Convocada una manifestació a la Vall Fosca per reclamar la concessió de les centrals

La mobilització es farà també en suport als veïns denunciats i encausats per la companyia Endesa

foto_896955O
photo_camera La central hidroelèctrica de Capdella. Foto: Marta Lluvich

Els veïns de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, es mobilitzaran el pròxim dia 15 d'octubre a la Central de Capdella. El motiu de la manifestació és reclamar la reversió de les concessions i la municipalització de les centrals hidroelèctriques. Argumenten que superats els 75 anys que estableix la normativa l'obra de domini públic municipal ha de retornar al municipi. Plantegen el retorn de 4 de les 5 centrals que hi ha a la Vall Fosca. La mobilització també vol servir per mostrar el suport als veïns de la Vall denunciats i encausats per Endesa. La companyia reclama 1,5 MEUR a veïns de la Vall Fosca i Ajuntament de la Torre de Capdella. El conflicte entre els veïns i Endesa fa 8 anys que està obert. Els veïns es neguen a pagar aquesta quantitat argumentant una mala facturació i aplicació de l'IVA per part de la companyia.

Aquesta convocatòria l'han fet veïns de la Vall a través d'un vídeo que han penjat al portal YouTube on presenten la Vall Fosca i exposen el conflicte amb la companyia Endesa i conviden a la gent a unir-se a la manifestació del pròxim dia 15 d'octubre.

Els mateixos veïns de la Vall expliquen que van haver de cedir els terrenys comunals per construir la primera central hidroelèctrica i que per assegurar-se el subministrament elèctric per ells i per generacions futures van signar un conveni on estipulava un preu fix de la llum. Es tracta d'un conveni de 1927.