MUNICIPIS

El Pallars Jussà congela la taxa de residus a les empreses

La Candidatura de Progrés critica l'augment d'un 10% la taxa d'escombraries acumulant un 28,5 % de pujada els darrers 5 anys
imatge_ple
photo_camera El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà celebrat aquest dimarts /CCPJ

El ple del Consell Comarcal ha aprovat, en sessió plenària celebrada aquest dimarts, la taxa de residus per a l’any 2021. El president  Josep M. Mullol ha explicat que el Consell és conscient de les dificultats que travessen gran parts de les empreses i s’ha fet un esforç per no incrementar-los els costos de la recollida de residus.

Pel que fa als habitatges particulars, el 2021 pagaran 9€ més i la quota quedarà en 99,74€ en total,  per sota de comarques i poblacions veïnes com el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, la Seu d’Urgell.

Un dels objectius  és incrementar el reciclatge que actualment, segons la Generalitat es situa en el 40%, superior al de l’any anterior, però lluny encara del 50% que estableixen les directives europees i que suposa una penalització econòmica que acaba repercutint en el rebut.

Aquest sobrecost ve degut a que els residus no reciclats que van a l’abocador paguen un cànon que cobra i cada any augmenta la Generalitat o per l’augment de costos del trasllat i tractament dels líquids que generen –lixiviats. Per l’any 2021 es preveu un cost de 270.000 euros, un 30% més de la mitjana fins ara.

Per millorar els paràmetres de reciclatge i complir progressivament amb els estàndards europeus, a més de les campanyes que ja es porten a terme s’ha elaborat una diagnosi estratègica on es plantegen noves maneres d’actuar que caldrà estudiar amb els ajuntaments.

Aquest mes de novembre s’implantarà a Tremp una prova pilot que permetrà donar incentius als usuaris que més reciclin mitjançant l’ús d’una app que recollirà el nombre d’envasos que es dipositin.

Fa uns mesos que funciona una deixalleria mòbil que recorre diferents poblacions per reforçar la tasca de les deixalleries fixes de la Pobla de Segur, Tremp i Isona.  I es manté la recollida d’andròmines a demanda que  genera uns 180 viatges/anuals, la recollida en les principals poblacions a grans productors de paper i cartró o la recollida domiciliària d’oli.

D’altra banda, el plenari també ha aprovat el Pla d’Igualtat d’Oportunitats del Consell Comarcal, una eina essencial de treball que permet avançar cap a la promoció de la  igualtat efectiva d’oportunitats entre dones i homes.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà apuja un 10% la taxa d'escombraries acumulant un 28,5 % de pujada els darrers 5 anys

Vot en contra de la Candidatura de Progrés

Per la seva banda, la Candidatura de Progrés al Consell comarcal, va qüestionar l'increment de la taxa d'escombraries. Segons un comunicat "amb els vots a favor dels consellers d'ERC i Junts X Cat i amb els.vots en contra de Candidatura de Progrés, es va aprovar una nova pujada del 10 % de la taxa d'escombraries, acumulant així una pujada del 28’5 % des del 2016." Des de la Candidatura de Progrés "van apel·lar al sentit comú dels consellers però l'obediència de partit es va imposar al seny i a la sensibilitat cap a uns conciutadans que estan patint una crisi que està minant de forma alarmant l'economia, la moral i està submergint a gran part de la societat, i per tant a tots en la misèria".