El paisatge sovint superb i les històries sorprenents han rebut el millor tractament visual. "Viure als Pirineus" s'endinsa en aquesta extensió inacabable i exuberant de paisatges canviants i de persones i històries sorprenents, i al llarg de 28 capítols de 26 minuts, construeix un retrat fidel de la serralada, d'oest a est, a partir del retrat de 14 personatges que viuen a la muntanya i per la muntanya.
Trencar tòpics
"Viure als Pirineus" trenca tòpics. Els homes i dones que viuen a muntanya no tenen la pell recremada i les mans aspres, no passen la vida empaitant el bestiar i llaurant l'hort. Els protagonistes de la sèrie tenen interessos , inquietuds, vivències i experiències molt més enllà de la seva vall, de la seva llar. I les comparteixen travessant muntanyes i saltant fronteres estatals i burocràtiques, lluitant per superar els obstacles que ignoren, quan no neguen, les realitats de la comunitat pirinenca. Són homes i dones que donen unitat i personalitat humanes a un tros de geografia.
Catorze personatges, catorze històries
"Viure als Pirineus" retrata 14 personatges en 28 capítols de 26 minuts. La sèrie acompanya els catorze protagonistes durant les quatre estacions de l'any. Així podem veure com és la vida d'aquestes persones arrelades a les diferents comarques pirinenques, molt sovint condicionada i marcada per l'estacionalitat.
"Viure als Pirineus" entra en la vida i la intimitat d'aquests personatges. Retrata la família, els amics, els companys i aquells que conformen el seu dia a dia. Capta les seves alegries, problemes, desitjos o desenganys. Penetra en les seves aspiracions, somnis i esperances. Deixa testimoni de la seva evolució, de la seva vida durant un any. Conviu amb ells mentre cauen les fulles del calendari i canvien les estacions. Pluges, vents, neu o calor tòrrida també formen part de "Viure als Pirineus".
El primer capítol de la sèrie, "Un hoteler dels Pirineus", està protagonitzat per Cinto Gabriel, fill d'una nissaga d'hotelers i que regenta l'hotel Cardós ajudat per la família. A la resta de capítols coneixerem l'Eva Martínez-Picó, cuinera i responsable d'un refugi per a excursionistes; Xavier Llongueras, guia que treballa de voluntari al Servei General d'Informació de Muntanya, un centre de referència internacional, on s'elaboren mapes de muntanyes i de zones poc conegudes; Vanessa Freixa, empresària que aposta per l'agroecologia; Francesc Guillaumet, fotògraf de prestigi conegut per la seva vinculació amb els cuiners del Bulli; Anna Espelt, enòloga; Pèir Cóts, arqueòleg; Jean Hourticq, guarda de refugi; Ximun Accocéberry, ramader; Jean-François Rechoulet, mecànic; Cédric Lacraberie i Yann Brianti, pastors; Jaume Taurinyà, batlle; François Pagnoux, múixer i Jean Brosset, pilot professional d'helicòpter.