SOLIDARITAT

Cesk Freixas i els alumnes de l'escola Folk del Pirineu al disc de La Marató

Els alumnes de l'Escola Folk del Pirineu, amb la coordinació del músic Tito Pelàez, van començar a organitzar l'enregistrament amb els directors de La Marató abans de l'estiu

Cesc Freixas Escola Folk 2
photo_camera Cesc Freixas a l'estudi de gravació amb els alumnes de l'Escola Folk del Pirineu

Als anys seixanta, alguns autors de la cançó italiana van fer fortuna a Catalunya. És el cas d’Enrico Sbriccoli, conegut com a Jimmy Fontana. Els seus èxits van tenir tanta repercussió a casa nostra que fins i tot en va enregistrar alguns en català. La seva cançó més famosa, “Il mondo”, es va convertir en “El món”.

El cantautor Cesk Freixas s’ha encarregat d’actualitzar aquesta tema, amb l’ajuda dels espectaculars acordionistes de l’Escola Folk del Pirineu i el jove grup vocal barceloní Ol’Green, que donen força coral a la cançó. Els alumnes de l'Escola Folk del Pirineu, amb la coordinació del músic Tito Pelàez, van començar a organitzar l'enregistrament amb els directors de La Marató abans de l'estiu.

alumnes-lescola

(Foto: Alumnes de l'escola Folk del Pirineu enregistrant el disc de La Marató/CCMA)

La presència dels acordions en el disc, en clau d’artistes (no únicament d’intèrprets), vol reconèixer el valor d’aquells acordionistes que, com Ventura Llebot (a la Vall Fosca) i altres com ell, feien possible amb aquest instrument la única manera de viure la musica i la festa al Pirineu. La lletra recorda que el món sempre gira, que el temps no s’atura, i que allò que ahir feia patir algun dia deixarà de preocupar-nos. Perquè sempre s’acosta un nou dia.

Mira i escolta el vídeo: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/el-mon-per-cesk-freixas-escola-folk-del-pirineu-i-olgreen/video/5957597/

Cesc Freixas, explica al seu blog que enguany, "tinc la sort de col·laborar al Disc de La Marató de TV3. El meu pare va morir fa 3 anys a causa d’una Macroglobulinèmia de Waldenström, una malaltia minoritària que tractarà aquesta edició La Marató. Una de les cançons que més li agradaven era aquesta. Imagineu-vos com d’emocionant és per a mi".

Escola Folk

Escola Folk del Pirineu - Tallers d’Arsèguel

L’Escola Folk del Pirineu - Tallers d’Arsèguel és un centre estable dedicat a la formació i la promoció de la música i la dansa d’arrel tradicional a les comarques del Pirineu. Aquest centre està gestionat per l’Associació Cultural per a la Tradició Musical TRAM, en conveni amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, l'Ajuntament d’Arsèguel i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs, de la Diputació de Lleida. La seu permanent de l’Escola Folk del Pirineu - Tallers d’Arsèguel es troba situada a la localitat d’Arsèguel i desenvolupa les seves activitats bàsicament a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya i el Pallars Sobirà.

El seu objectiu és dotar les comarques pirinenques d’un seguit de programes formatius sobre la tradició d’aquest àmbit territorial, com una eina més per promoure l’aprenentatge de matèries relacionades amb la cultura tradicional, bàsicament la música i la dansa, omplint així el buit que hi ha al Pirineu en estructures culturals.

L’Escola Folk del Pirineu - Tallers d’Arsèguel desenvolupa diversos programes com Folk a l’escola, els Tallers d’Arsèguel i les Colònies musicals per a joves intèrprets folk.

El disc de La Marató 2019

El disc de La Marató de 2019 presenta vint cançons que volen reconèixer musicalment els sentiments que generen els milers de malalties minoritàries. Les interpreten una trentena d'artistesdeu dels quals no havien cantat mai en català. El disc compta amb Miki NúñezLa PegatinaVanesa MartínPasión VegaManuel CarrascoLola ÍndigoGod Save the QueenNoaAlex UbagoAlan ParsonsAmaralRoger MasVíctor Manuel31 FAMDoctor PratsBuhosEls CatarresElena GadelVictòria RibaMariona Castillo, el Cor Jove de l'Orfeó CatalàMiquel FernándezGabriela RichardsonLa FolieJordi NinusCesk Freixas, l'Escola Folk del PirineuOl'GreenLes Montses i la Balkan Paradise Orchestra.

De l'esperança a la incertesa, del misteri i la incomprensió a la paciència, de la desesperació a l'alegria, de la solitud al suport i la generositat. El disc de La Marató, que aquest any arriba a la 15 edició, proposa la vida com a objectiu i la música com un camí per fer-ho evident, per afrontar, per acompanyar, per somiar i per aprendre a no rendir-se.

A la venda amb els diaris de l'1 de desembre

El disc es posarà a la venda física el diumenge 1 de desembre, al preu de 10 euros, amb tots els diaris d'àmbit català. Seran els deu diaris generalistes: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, Ara, Diari de Tarragona, Diari de Girona, Regió 7, Segre, La Mañana i Diari de Terrassa. A més dels esportius Sport, Mundo Deportivo, L'Esportiu i La Grada, i la revista Enderrock.

Més a Multimèdia